Гърция повтори позицията си за включване на България в Шенгенското пространство

greece„Повторихме неотклонната гръцка позиция за включване на България в Шенгенското пространство“, заяви министър-председателят на Гърция Андонис Самарас след проведеното днес в Атина второ съвместно заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция. Двамата премиери потвърдиха и общата за страните позиция за европейската перспектива на Западните Балкани. „Ние винаги сме били абсолютно „за“ присъединяването на всички държави от Балканите в ЕС и НАТО, защото само тогава ще има мир, интеграция и сътрудничество“, отбеляза премиерът Борисов. Той допълни, че така, както България и Гърция стриктно спазват добросъседските отношения, зачитането на взаимните интереси и разрешават с диалог проблемите, така следва и държавите от региона, желаещи да се присъединят към ЕС и НАТО, да го направят.

„Колкото по-бързо страните от Балканите влязат в ЕС и НАТО, толкова по-добре ще бъде за мира и просперитета на региона“, каза Борисов. Министър-председателят на Гърция изрази общата позиция, че за първи път зачитането на правилата за добросъседство се поставят като предпоставка за присъединяването и че изпълнението на тези правила ще бъде наблюдавано. „Както отбеляза г-н Борисов, във времена на криза и трудности за всички, изкуственото изостряне на нещата не води до никъде“, допълни Самарас. Той заяви, че стратегическите отношения между България и Гърция могат да доведат до повишаване на благосъстоянието на двете страни и тяхното влияние що се отнася до сигурността в целия регион“.

По време на съвместното заседание на двата кабинета стана ясно, че ГКПП Маказа-Нимфея (Кърджали-Комотини) ще бъде окончателно завършен от гръцка страна през март месец следващата година. По думите на гръцкия министър-председател забавянето на реализацията на проекта вече е преодоляно и пунктът, заедно с прилежащата инфраструктура, ще бъде готов до три месеца. Двамата премиери изразиха общото си мнение, че отварянето на ГКПП Маказа–Нимфея ще улесни комуникацията между двете страни, нарастването на стокообмена и развитието на туризма в България и Гърция.

Освен реализацията на съвместните инфраструктурни проекти, по време на разговорите си двамата премиери обсъдиха и предстоящите енергийни проекти между двете страни. През март месец следващата година да бъде започнато изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, договориха Борисов и Самарас. „С реализацията на този проект, с подписания преди дни Меморандум за междусистемната връзка със Сърбия и с газовата връзка България-Румъния ще се изпълни реалната диверсификация и освобождаване от зависимостта при доставките на газ. С находищата в България и тези интерконекторни връзки ще имаме възможност да подпомогнем своите икономики, да изнасяме и продаваме газ“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

В рамките на разговорите между двете делегации бяха обсъдени въпроси от сферата на образованието, земеделието, информационните технологии, туризма, културата.“Предстои в следващите месеци да бъдат разрешени конкретни проблеми с признаването на българските дипломи, както и със системата за ранно предупреждение за повишаване на водите“, съобщи Борисов. В присъствието на двамата министър-председатели бяха подписани Меморандум за разбирателство относно ръководните принципи за обмен на служители между дипломатическите служби; Междуправителствена програма за сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата за периода 2012-2014 г.; Съвместно заявление в областта на туризма; Меморандум за съвместно сътрудничество между Министерството на земеделието и храните на Република България и Министерството на земеделското развитие и храните на Република Гърция по развитието на качеството и безопасността при производството и дистрибуцията на земеделски продукти и храни; Протокол за сътрудничество в областта на спорта и Споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии, електронните съобщения и пощенските услуги.

След церемонията по подписването на двустранните документи министър-председателят на Гърция изрази своята признателност за провеждането на съвместното заседание на двата кабинета и постигнатите договорености в хода на разговорите. „Днешният форум разгръща сътрудничеството ни на много нива и почива на отличните съществуващи връзки между двете страни“, заяви премиерът Самарас. Той съобщи, че двете правителства са приели и съвместна декларация в рамките на днешното заседание и отново благодари за посещението, като уточни, че предстои негова визита в София в началото на следващата година.

По време на посещението си в Атина министър-председателят Бойко Борисов се срещна и с президента на Гърция Каролос Папуляс, с когото обсъди теми от общ интерес за двете държави.

източник: пресцентър на МС

Може да харесате още...