В Пловдив вече има Университет за пациенти – що е то?

Ä-ð Èâàí Ìàíóêîâ, øåô íà èíâàçèâíà êëèíèêà.40 души, прекарали остър коронарен синдром, вече са студенти на първия Университет за пациенти в Пловдив. Своеобразното училище е идея на Националната пациентска организация и отделението по инвазивна кардиология в МБАЛ „Пловдив”. За сърдечно болните е разкрит специален „факултет“ по остър коронарен синдром, чиято цел е да осигури ефективна вторична превенция и да сведе до минимум смъртността при тези инциденти. Там пациентите се научават как да контролират адекватно рисковите фактори като прилагат медикаментозната си терапия, обясни завеждащият инвазивна клиника д-р Иван Мануков.

И макар че F2F TV ви пожелава да не ви се налага да посещавате точно този „университет“, все пак – как може да се запишете в него? Ако сте болен, първо трябва да подпишете информирано съгласие да участвате в образователната програма. По време на „следването“ ще научите да попълвате дневник на пациента, в който се записват лекарствата, които приемате и данните от измерваното всеки ден кръвно налягане. Така ще се установи дали терапията е адекватна, уверяват от Университета.
След завършване на 6-месечния курс, получавате съответния сертификат.
Според д-р Мануков болните, лекувани в отделението, приемат положително предложението на медиците да посещават Университета за пациента и се включват с интерес и желание.
Специалистите обясняват, че острият коронарен синдром започва внезапно и причинява силна болка в гърдите, идваща от сърцето. С това състояние се обединяват нестабилната стенокардия и инфарктите. То е опасно и застращава живота, в повечето случаи се причинява от запушване на коронарен съд, който храни сърцето.

Може да харесате още...