В Стара Загора вече има зарядни станции за електромобили

elektromobil15 зарядни станции за електромобили работят от днес в Стара Загора, съобщиха от EVN България, които съдействаха за съгласувателните процедури и осъществиха технически детайли по присъединяването на съоръженията към електроразпределителната мрежа. Проектът е осъществен от частна компания в сътрудничество с община Стара Загора. Електромобилите са алтернативна възможност за придвижване вече в цял свят – те пестят ресурси и едновременно с това са екологични. В Европа отдавна не е новост гледката на електромобил, който зарежда не на бензиностанция, а от електрическа колонка на улицата. 

През тази година и у нас Правителството прие Национален план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност. Казано по-просто, става дума за elektromobil2редица мерки, които да насърчават компаниите да произвеждат, а хората да си купуват електромобили. Предвижда се да се финансира и научноизследователската и развойната дейност за развитие на еко-возилата.
Според плана, ще можем да ползваме преференциални такси при първоначална регистрация на електромобила си. Говори се, че ще можем да получим и финансова помощ от държавата в размер на 5 000 лева за „зелена“ кола и 2 500 лева – за хибридна.
Според сайта на Индустриален Клъстер Електромобили, в Германия в момента се движат около 1400 коли с електрозадвижване. Според плана на немското правителство, обаче, от 2020 година броят им ще нарасне до един милион. Изводът на анализаторите на специализирания сайт е, че след няколко десетилетия, всяка пета кола в Германия ще бъде електрическа.
Как ще е у нас? Очаква се на пазара ни да излезе електромобил, сглобен в страната, на стойност 10 000 евро без ДДС. Има и популярни марки автомобили, които предлагат зелени коли, но те са в рамките 60-80 хил. Лева. Как ще приеме българинът ековозилата и преференциите – предстои да видим…

 

Може да харесате още...