Футболният клуб Ботев Пловдив влезе в Историческия музей в града … с изложба по повод 1 век рожден ден

botev3Ако сте луд фен на жълто-черните от ФК Ботев Пловдив и случайно сте пропуснали откриването на изложбата, посветена на 100 години от създаването на клуба, може да посетите изложбата в Регионалния исторически музей.

Тя е подредена в залата за временни изложби, а акцентът пада върху „Протоколната книга на спортен клуб „Христо Ботев”Пловдив” и „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” от 1927 година. Уникалните документи не са представяни пред широката публика досега, защото излязоха на яве след осъществяването на изложбата „100 години Ботев Пловдив – 100 години организиран футбол в Пловдив”, която се проведе в Градската Художествена галерия през месец март.

Протоколната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” е дарена на Историческия музей от Желязко Бургелов. Тя съдържа протоколите от заседанията на настоятелството на спортния клуб от месец ноември 1926 година до месец ноември 1927 година. В тях са описани всички инициативи по дарителската акция за събиране на средства за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев. От документа става ясно, че сред членовете на журито, одобрило проекта на скулптора Васил Вичев, са: Георги Атанасов (един от основателите и председателите на дружеството на южнобългарските художници), арх. Стойков (сред най-ярките фигури в пловдивската архитектурна колегия в периода 1920 – 1940 г.) и легендарният Цанко Лавренов. Освен това в книгата е записан текстът на телеграмата, с която Димитър Петров Кудоглу е провъзгласен за почетен член на СК “Христо Ботев” – Пловдив.

„Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” е подарена на ПФК „Ботев” от областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Създаването й е една от инициативите по дарителската акция за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев през 1927 г. Фамилията на художника, нарисувал лика на Христо Ботев върху корицата, е Станчев (най-вероятно Христо Станчев). Първият подпис в „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” е на цар Борис III, който подарява 2000 лв. за направата на паметника. До тържественото откриване на бюста на Христо Ботев на 2 юни 1927 г. в Златната книга се подписват още Андрей Ляпчев – министър-председател на България, Окръжният управител на Пловдив, Председателят на окръжната комисия и Началникът на Пловдивския гарнизон. Специална комисия представя книгата за подписи и събира дарения чрез нея до 1937 г.

Посетителите на изложбата ще видят и членска карта от 1935 година, колекция от книги за ФК „Ботев” Пловдив, колекция от значки, фотографии на съставите, постигнали най-големите успехи, фотографии от честванията на 100 годишнината.

 

Може да харесате още...