Двама фотографи с изложба в подкрепа на Център за възстановяване и работа с деца с рак

izlojba 2“Любов от Тайланд, земята на усмивките” – това е мотото на изложбата с фотоси на Недялко Дервенков и Светослав Калчев подредена в столичната Casa Sicilia България на ул.“Ангел Кънчев“ 3 с идеята откупките от нея да помогнат за изграждане на първия в България Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания. Още при откриването на експозицията бяха направени откупки на обща стойност 3 100.лв. Но експозицията ще остане подредена до 21 декември, а от 27 декември ще бъде преместена в Пловдив, Мол Галерия – така че все още не е късно да се потопите в света на Тайланд срещу цена от 40 до 95лв., едновременно с това помагайки на болните деца.

Кое, впрочем кара фотографите да подредят изложбата с кауза? Оказва се, че Недялко Дервенков прекарва 3 месеца на друга благотворителна мисия – в Понгнамрон. Това е малко селце в провинция Чианг Рай. Работата му била свързана с деца от племето Акха – местни планинци от областта на Понгнамрон. Повечето от децата били в неравностойно положение – сираци и болни от СПИН. Голяма част от малчуганите живеели в отдалечени планински райони и пътят им до училище отнемал до 2 часа. Освен учител по английски, Недялко водил клуб по актьорско майсторство, спортен клуб и кръжок за преподаване на английски на самите учители. Българският доброволец посетил местността на Златния триъгълник – границата между Лаос, Бирма и Тайланд, световно известна като най-голямата местност за производство и пренос на опиум.

Светослав Калчев пък обикаля близо месец из Южен и Централен Тайланд и отдалечени райски острови, на един от които е заснет филмът “Плажът” с Леонардо ди Каприо. Българският фотограф запечатва във фотообектива си будистски обичаи, като Празника на пълната луна в Сукхотай, стара столица на Тайланд, както и безкрайни усмивки и златисти залези.
Пленени от красотата на страната, но и видели с очите си деца в нужда, двамата не се колебаят в това, че миговете ще запазят за себе си, но запечатаните на лента – ще дарят за българчетата, които имат право да се възстановяват в специализиран център.

 

Може да харесате още...