Билети срещу 0 лева – за пенсионираните железничари и работещите в системата на БДЖ и НКЖИ

vlak_na_gara_plovdivБилет, за който ще плащат 0 лева, ще превозва с влак пенсионираните железничари и работещите в системата на БДЖ и НКЖИ след 15 февруари 2013-та, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство. На практика това означава, че пътуват безплатно. Но ако ги хванат, че нямат билет, макар и с посочена нулева стойност, пенсионерите от ЖП-то ще трябва да плащат глоба.  „До 15 февруари 2013 година всички пенсионирани железничари ще могат да ползват досегашните преференции за безплатно неограничено пътуване, но с нови образци документи“, каза министърИвайло Московски днес. 

По думите му, след тази дата, освен картата, те ще трябва да разполагат и с въпросния билет с нулева стойност, който ще се издава от билетна каса или направо във влак.

Запазват се и преференциите за работниците. През първите четири месеца на 2013 година служителите на БДЖ и НКЖИ ще ползват поименни карти, като преди всяко пътуване са длъжни да се снабдят също с билет с нулева стойност от касите или от влака, с който пътуват. При пътуване само с карта служителите ще бъдат глобявани.
До края на април от ръководството на БДЖ „Пътнически превози“ поеха ангажимент да не променят цените за картите на служителите на БДЖ „Товарни превози“ и НКЖИ, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

След набиране на достатъчна информация за действието на новата система, ще се направи допълнителен анализ на реалните пътувания, като до 15 април 2013 година синдикатите и ръководството на БДЖ трябва да се договорят за начина и обема на безплатните пътувания на железничарите и тези на преференциални цени.

Представителите на синдикалните организации се задължават, че няма да предприемат протестни действия за безплатните пътувания в тези срокове, ако БДЖ и НКЖИ изпълнят поетите ангажименти.

Министър Ивайло Московски разпореди да бъдат възстановени и спиранията на бързи влакове в определени гари, за да имат хората от тези населени места възможност да ползват железопътен транспорт. Разписанията трябва да бъдат променени от 18-и декември (вторник), като подробна информация може да бъде намерена на сайта на БДЖ.

Може да харесате още...