Оръжейниците от ВМЗ излязоха в ефективна стачка

vmz sopot3След като напрежението във ВМЗ Сопот узряваше през последните месеци бавно и полека, днес то избухна в ефективна стачка.

Тя стартира след опит да се намери пресечна точка между интересите на хората да си получат заработените пари и завършване на процедурите по приватизацията, които не са нито леки, нито кратки. Те трябваше да решат въпроса с натрупаните задължения към хората. Но така и на този етап това не успя да стане. 

В резултат – стачката започна тази сутрин и работниците се заканват, че няма да влязат в предприятието, докато веднага не им се изплатят дължимите две заплати, два аванса, а третият – да започне да се плаща от утре. Заради натрупаните дългове, хората разказват, че са на ръба – със спрян ток и описано имущество от съдия-изпълнители… Работниците настояват не само за ритмично изплащане на заплатите им, а и за осигуряване на нормална среда – по думите им, в помещенията през зимата температурите са като за кучета.

За плащане на дължимите 2 заплати и 2 аванса са нужни около 2 и половина милиона лева, е съобщил пред журналисти директорът Иван Стоенчев, информира Радио Пловдив.  По думите му, парите за довършваните сега поръчки в завода са дадени авансово и нови средства могат да дойдат едва когато предприятието започне работа по нови договори.  Радио Пловдив допълва, че Стоенчев е обещал да направят всичко възможн, за да се намерят отнякъде пари.

И докато сопотските оръжейници си търсят парите чрез крайната мярка, за нея засега само предупреждават от Авиоремонтния завод ТЕРЕМ-Георги Бенковски в Пловдив. Там за причина се сочи липсата на нов колективен трудов договор, заради чието забавяне специалистите получавали минимални за висококвалифицирания си труд пари. От Синдикатите настояват за поне двойно увеличение на заплатите и справедливо уреждане на въпроса с отпуските и допълнителните дни заради вредности. Заводът в Пловдив също е пред приватизация.

Може да харесате още...