Без облекчаване на режима за тотална забрана за пушене – засега

smoking_ladyНяма да бъде облекчен режимът за тотална забрана за пушене на обществени места, е становището на  здравната комисия в парламента. Става дума, обаче, за първо четене и само на ниво – комисия.

Вносителят на поправката – независимият депутат Кирил Гумнеров, не успя да убеди колегите си с икономическите мотиви за разкрепостяване на режима. Срещу тях бяха извадени аргументи за ежегодната заболеваемост в страната ни от рак на белия дроб.

Докато здравната комисия отхвърляше предложението, икономическата отложи гласуването по него, съобщи БНР. Депутатите в нея решиха първо да чуят мнението на двете министерства, най-близки до темата – на здравеопазването и на икономиката. Заседанието, на което това ще се случи, се очаква да е идната седмица, допълниха от националното радио.

Докато течеше дебатът,  с ходене назад протестиращи непушачи показаха как би изглеждала отменяната на тоталната забрана. Недоволните от евентуален развой със стъпка назад по темата изнесоха данни от туроператорска агенция, според която има ръст от 6 % в туристите в сравнение с периода на миналата година, в който е правено изследването. Браншът не губи от забраната да се пуши, категорични бяха протестиращите.

Сред многобройните дискусии в медиите за или против пушенето в заведенията, F2F TV също публикува анкета с въпрос: Да се пуши ли в заведенията след 22 часа? Въпреки че не отбелязахме сериозна активност, резултатите в 18, 23 часа на 13 декември посочиха, че 46 на сто от хората са на мнение да не се пуши, по 23 на сто от анкетираните – посочиха отговор “да” и репликата “да се върне старото положение с две зали”, 8 % се обявиха за ползване на електронни цигари и нито един не предпочете отговорите “няма значение” и “аз си пуша”. Анкетата ще е активна до събота включително.

Може да харесате още...