Международните летища у нас – готови за зимата

leti6te_sofiaСитуация от близкото минало: Група журналисти летят за Македония с министъра на транспорта Петър Мутафчиев. Поводът – откриване на първата авиолиния София-Скопие. Тръгваме в чудесно време, макар че е зима. Посрещат ни с червен килим пред стълбичката на самолета. Ден по-късно, на връщане в България, се налага да чакаме часове на летището, защото… паднал през нощта сняг е затрупал и пистата, и подходите към нея… Това не би могло да се случи у нас и в момента, става ясно от информация на пресцентъра на сегашното транспортно ведомство за готовността на международните бг летища. Според тях, въпреки че първият сняг вече падна, голямата зима тепърва предстои и проверката, която последния месец направи на международните летища у нас Гражданската въздухоплавателна администрация показва, че те са готови за работа в условията на сезона. В проверката на готовността да се осигури безопасността на полетите и обслужването на пътниците и товарите е установено добро експлоатационно състояние на пистите за излитане и кацане, пътеките за рулиране, пероните, светотехническите системи, грунтовите площи и периметровите огради. Противопожарното и аварийно-спасително оборудване и складовете за гориво-смазочни материали също отговарят на изискванията. Освен това, се провеждат регулярни тренировъчни учения на аварийно-спасителните групи и служби. Направена е профилактика на инженерните системи и инсталации. Чекин гишетата, багажните ленти и информационните системи работят нормално. Енергопреносните системи също са подготвени, извършени са и профилактиките по трафопостове, табла, дизел-генератори и са направени необходимите измервания и проверки.

Поради строителството на новата терминална сграда на летище Бургас и свързаните с нея околни терени, се налагат временни ограничения и мерки по отношение на предвижването на техниката и персонала в част от публичните зони, уточниха от пресцентъра на транспортното ведомство.

И още – за обработка на въздухоплавателните средства са осигурени достатъчни количества противообледеняваща течност, а за третиране на изкуствените настилки по летателното поле карбамид и течност, придружени със съответните лабораторни анализи и сертификати. Снегопочистващата техника е минала прз сезонно техническо обслужване. Извършени са пробни тестове за работа при лоши метеорологични условия. Разработени са планове за поддържане на летищата при зимни условия с приоритети за действия, съобразени с конкретните условия.

Използваните устройства за измерване на спирачния ефект на пистите за излитане и кацане са в постоянна експлоатационна готовност, калибрирани и с осигурени резервни гуми. Личният състав е с осигурено сезонно облекло и лични предпазни средства, съобразни с естеството на работата.

Остава обстановката да е с нормални параметри, защото и най-добре подготвените технически съоръжения могат да се окажат неадекватни пред силата на природата.

Може да харесате още...