България открива консулство във Франкфурт на Майн и почетно представителство в Хаити

flag_bg2Във Франкфурт на Майн да бъде открито консулство на България, а в Хаити страната ни да има почетно представителство. Това реши правителството на днешното си заседание.

Франкфурт на Майн е един от финансовите и транспортни центрове на Европа. В него е седалището на Европейската централна банка.  Почетното консулство на България в Хаити пък  ще бъде със седалище в Порт-о-Пренс.

Във Франкфурт на Майн се намира най-значимата в Германия и една от най-важните в света борси за ценни книжа. Франкфурт е и един от водещите панаирни центрове на Германия, в който целогодишно се провеждат реномирани изложения на автомобили, индустриални стоки, услуги, книги и др. – са мотивите на Кабинета. Отчитайки активността на контактите и сътрудничеството на България с федералните провинции в западната част на Германия (Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц, Хесен, Саарланд), особено в областта на инвестициите, търговията и икономическото сътрудничество, трайните и полезни контакти и взаимодействие в областта на правосъдието, вътрешните работи, образованието и културата, през последните десет години се налага категоричният извод, че за страната ни е икономически оправдано да има свое дипломатическо представителство в тази част на Германия, допълват от пресофиса на МС. Като силен аргумент се посочва, че е и нуждата от качественото обслужване и поддържане на контактите с многобройната българска общност в района.

Почетен консул на страната ни Хаити ще е българката Ралица Константинова, която живее в страната от 2008 година. По това време тя е пристигнала в качеството си на учен изследовател. След трагичното земетресение от януари 2010 година, става активен участник в редица хуманитарни акции за възстановяване на страната. Включва се и в организирането на успешната кампания в България „Български тим в Хаити”, която има значителен принос за ангажиране на обществеността ни с проблема и за набиране на средства за страната. Откриването на почетно консулство на България в Порт-о-Пренс ще помогне за активизиране на сътрудничеството между двете страни в различни сфери от взаимен интерес и за по-силното присъствие на България в региона на Карибския басейн, обясниха от пресцентъра на МС. И още за представителите ни зад граница – на днешното си заседание министрите освободиха от длъжност почетния ни консул в Естония Хейки Краних. Решението е взето по негова молба и е мотивирано с нарасналите му служебни ангажименти, уточняват от Кабинета.

 

Източник: пресцентър МС

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Kikahha каза:

    Искам асистент на почетния консул в Хаити да стана! Къде да пусна молба? 🙂