Земеделският министър: Няма причини за поскъпване на хляба

Към днешна дата няма тенденции за каквото и да било поскъпване на хляба, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на Консултативния съвет по зърното. От Министерството на земеделието и храните съобщиха, че според данните на Софийската стокова борса от началото на декември пазарът в Европа се е стабилизирал, след като сривът на цените отвъд океана е спрял възходящото развитите на Европейския зърнен пазар. 

По информация от Националната служба по зърното – на този етап страната ни разполага с близо 5 млн. т. зърно, които се твърди, че са напълно достатъчни както за вътрешно потребление, така и за износ. Засетите площи тази есен с пшеницата са с 6.7% повече от миналата година, или над 11 млн. дка. Ечемикът също бележи ръст и е 1.81 млн. дка. Засятата рапица обаче е с 28% по-малко – 1.78 млн. дка. Добрата новина е констатацията на участниците в Съвета по зърното, че въпреки сухото време при сеитбата, състоянието на посевите е добро и се очаква успешното им презимуване.
От здравното ведомство съобщиха още, че Консултативният съвет ще предложи на министъра на земеделието и храните фермерите да бъдат изключени от изискването да отчитат зареждането на гориво чрез фискално устройство и да свържат с НАП цистерните с гориво в земеделските стопанства. Найденов е поел ангажимент да внесе становището на заседание на Министерския съвет, като преди това то бъде подкрепено и с анализ от ведомството му.

Източник: пресцентър МЗХ

Може да харесате още...