Първи писатон „Write for rights” в София и Пловдив – в сряда, що е то?

Що е то „писатон“. Сборна дума от писане+маратон. Така са избрали да нарекат инициативата си младежи от организацията ЛГБТ Действие (лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора), която ще се проведе в София и в Пловдив в сряда, 13 декември, под наслова „Write fot rights“.  Разбира се, че става дума за писане. Ясно е, че акцент ще са човешки права. Конкретно, обаче, замисълът е хората да се превърнат в активни застъпници за тези човешки права като пишат писма до институции, отговорни за груби нарушения на правата на конкретни личности, групи и общности. Инициативата не е българска, но ние за първи път ще се включим, уточниха на 10 декември, денят, в който международната общност отбелязва Деня за човешките права, бг организаторите от Амнести интернешънъл.

По света подобни писатони са включвали писма в защита на бахрейнски правозащитник, арестуван заради публикация в Tweeter, на момичетата от руската пънк група Pussy Riot, излежаващи двугодишни присъди заради протестна песен срещу политическия режим.
В българския писатон към избора на Амнести ще бъде добавен и случаят на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов, който през 2008 бива жестоко пребит до смърт заради своята предполагаема хомосексуална ориентация. Две години по-късно полицията случайно попада на предполагаемите извършители, които са били част от група, целяща да прочисти Борисовата градина от гей мъже. Оттогава изминаха още две години, през които Софийска градска прокуратура не успява да подготви обвинителен акт и съдът е принуден да освободи заподоздрените от домашен арест, обясняват от ЛГБТ. По думите им, дело срещу тях и до момента няма, а престъпленията срещу омраза с мотив хомофобия все още липсват от българското законодателство.

Писането на писма за права в София ще започне на 13 декември в 19:00 часа, а домакин ще бъде Социален център “Аделанте” на ул. Гурко 27 (сградата във вътрешния двор). Събитието в Пловдив ще се състои в “Синята къща” на ул. “Архитект Пеев” №6, отново от 19:00 часа.

Подробна информация за инициативата и подбраните случаи е достъпна на адрес deystvie.org/писмазаправа.

Може да харесате още...