Философията на Бюджет 2013 – увеличаване на доходите при запазване на финансова стабилност

Запазване на финансовата стабилност и увеличаване на доходите са двете основни опорни точки във философията на бюджета ни за идната 2013-та. Така ги очерта финансовият министър Симеон Дянков,  нападнат от депутати от опозицията в Парламента заради репликата си пред медии от сряда, че не могат да гласуват, защото са пияни. Изявлението предизвика шумно искане на оставката на Дянков от БСП, той пък излезе на трибуната и се извини за думите си.

Извън това цветно петно в иначе скучния и недотам ясен за масовата публика дебат, след повече от 13 часа обсъждане бюджетът беше приет този път без познатата от миналата година метафора дали е голяма, средна или малка пица.
Бюджет 2013 е най-бързо приетият бюджет, както и най-богатият, заяви тази сутрин пеед Нова телевизия Дянков.

Парите никога не стигат в нереформирани сектори – е мнението му по повод протестите на майките за средствата за майчинство. Майките, наред с бебетата си, облечени в тениски с надписи; „За мен бюджет няма” и „Да му мисли мама”, се обявиха срещу решението за запазване на месечната сума от 240 лева за деца между една и две години.

Добрата финансова новина, която се очаква да се отрази положително и у нас догодина, е свързана с прогнозата за възстановяване на световната икономика през второто полугодие на следващата година. Очаква се това да повлияе в номинално повишение на износа от 8.1%.

За Общините също има добра новина – субсидиите за делегираните от държавата дейности ще бъдат 1 941 743 600 лева. Това е с 20 милиона лева повече от първоначалния вариант.

Сред приоритетите за 2013-та е борбата с бедността и защита на най-уязвимите слоеве от населението, посочват от Министерството на финансите. Ще се създават икономически условия за стимулиране на икономическия растеж и повишаване на заетостта.

По информация от пресцентъра на НС, данъчно-осигурителната политика през идната година пък предвижда запазване на ставките при преките данъци, създавайки по този начин предпоставки за възстановяване на обема на преките чуждестранни инвестиции и намаляване на дела на сивата икономика.

 

Може да харесате още...