Българка е номер 1 в Европа за устойчив проект на млад фермер

Ирина Христова от Габрово получи приза за най-устойчив проект на млад фермер в Европа, съобщиха от ЕНП. Разработката на младата дама, която изглеждаше безупречно в костюма си днес до българския еврудепутат Мария Габриел, е в областта на птицепроизводството. Очевидно, той е впечатлил особено журито, за да получи и наградата и чрез нея да нареди страната ни сред лауреатите в надпреварата между проекти на младите фермери от Европа рамките на първия им Европейски конгрес.

Другите участващи проекти от нашата страна също се характеризираха с новаторски дух, силна мотивация и конкретни предложения за реализиране на идеите, сподели Мария Габриел.

Земеделието и животновъдството са част от живота на младите български фермери още от тяхното детство. Интересите им са били винаги свързани с развитие в тази област, но те започват да гледат на земеделието като бизнес едва след приемането на България в ЕС, благодарение на мерките, заложени в Общата Селскостопанска Политика и Съюза. Тя обърна внимание на регионите, които фермерите представляват, подчертавайки един от сериозните проблеми – младите земеделци са принудени да напускат селските райони заради липсата на услуги и перспективи за развитие.

В кандидатурите на България ясно си проличава, че фермерите са иновативни за регионите, в които живеят. Те успяват да се преборят със спецификите на своите райони и да превърнат фермите си в модели на развитие, изтъкна българският еврудепутат. Тя посочи и друга основна характеристика на българските кандидатури – екологичната им насоченост.

Първият Европейски конгрес на младите фермери, организиран от Групата на ЕНП в Европейския парламент, се проведе в Брюксел днес и в него, освен от България, с проекти участваха фермери от Чехия, Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Гърция, Латвия, Люксембург, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Ирландия и Литва.

 

Може да харесате още...