Снимат първия български зомби филм

Експлозии, подпалени коли, каскади, престрелки и зомбита белязаха първия етап от снимките на българския игрален филм „Код: Червено“ (Code: Red), които завършиха тези дни край София.  Това е първият български филм в жанра „зомби“. Действието започва през Втората световна война по време на битката за Сталинград, където Сталин експериментира с ново биологическо оръжие. Резултатите са ужасяващи и за да прикрие следите, цялата зона на експеримента е изпепелена с напалм. Само един германски войник оцелява, но е затворен в психиатрична клиника. Неговите записки попадат на агенти от ЦРУ, които дълго време проверяват вероятността такова оръжие да съществува. Десетилетия по-късно в България е регистриран случай в секретно поделение, който доказва наличието на подобно оръжие. ЦРУ изпращат в България свой агент (Пол Лоугън), който да разследва инцидента. В секретното поделение той попада на конспирация и е на път да разреши случая, когато базата е взривена и е обявен код: червено. Кошмарът от Сталинград е на път да се повтори.

Това е накратко историята, която ще гледаме в първата бг лента със зомби сюжет. Сценарист и режисьор е Валери Милев. Идеята му хрумва, когато преди години край София експлодира поделението в Челопечене. Въпросът, който Милев си задава в този миг, е: Ами какво би се случило, ако в това поделение има химическо оръжие? Какво би се случило с един град, ако хората не знаят как да реагират?
Страхът се превръща в творчество и Валери Милев превръща хипотезата в зомби филм. Историческата част от филма бе заснета преди повече от две години и можете да видите трейлъра.
Продуценти на „Код: Червено“ са Константин Боров и Башар Рахал. Това е изцяло българска продукция, в смисъла на криейтив и производство. Филмът, макар и амбициозен като проект, е изцяло търговски. Той не цели само българската аудитория и не разчита на държавно субсидиране и помощ (за съжаление), обясняват от екипа. И малко за него – част от каскадьорския състав участва в суперпродукцията с Брад Пит World War Z, от снимки на която току-що се връща.
Главните роли, обаче, са поверени на актьори от Холивуд:
Главна мъжка роля е Пол Лоугън.
Главна женска роля е Манал Фетури.
Поддържаща женска роля (детска) – Мая Нейлър.
Директор на продукцията е Янко Ушатов, а директор на фотографията е Емил Топузов, който има зад гърба си на 30 игрални филма като главен оператор.
Ще чакаме да видим 🙂

Може да харесате още...