Ако просрочите визата си за Казахстан, може да попаднете до 10 дни в „разпределител“

До 10 дни в т.н. „разпределител“ може да попадне всеки, който просрочи визата си за престой в Казахстан. Това напомнят от българското Министерство на външните работи във връзка с промени в закона на Казахстан относно административни мерки към чужденци и граждани. На задържаните от граничните власти граждани се налага наказание административен арест, като сроковете (от едно до десет денонощия) за задържане на лицето в т.нар. „разпределител” се определят на заседание на Административния съд, посочват българските власти. 

Ако попаднете в подобна ситуация, след изтърпяване на наложеното наказание, трябва да подадете документи за изходна виза, която е със срок от 5 до 7 дни.

Освен към срока на визите за страната, е добре да внимавате, ако решите да пътувате натам, и с атмосферните условия. В Казахстан зимата се характеризира с ниски температури, силни снегонавявания и поледици, което е предпоставка за затваряне на първокласни и второкласни пътища и от МВнР съветват пътуванията с автомобили да се планират с повишено внимание.
По данни на МВнР, оперативна информация за състоянието на републиканската пътна мрежа на Казахстан може да получите денонощно от диспечерска служба на телефон   +7 7172 444 777  или на www.kazavtodor.kz,www.mtk.gov.kz, www.kad.gov.kz.
Именно промените в метеорологичните условия могат да наложат удължаване на Вашето пътуване. От външно съветват да се вземе предвид този факт и още при подаването на документи за казахстанска виза да се отбележи по-дълъг срок на валидност с цел недопускане просрочването.

Може да харесате още...