Как да придобием наследство при липсващ нотариален акт

Завещанието често се прави с цел подсигуряване бъдещето на най-близките и опазване на имуществото в “сигурни ръце”. Дори се смята, че посочването на конкретни наследници ще предотврати семейни скандали. На практика, обаче, се оказва съвсем различно. Разбира се, има и случаи, когато наследникът може да е само един. Тогава като проблем може да се окачестви липсата на нотариален акт, например. И така, ceb.bg съветва в подобни случаи да действаме така:

Първото, което препоръчват експертите тук, е да се потърси нотариалният акт на вече покойния собственик и да се направи проверка в Служба по вписванията по местонахождение на имота. Адвокат Милена Миткова уверява, че ако бъде открит такъв документ, заедно с удостоверение за наследници, наследникът ще се легитимира като собственик.
Ако все пак нотариалният акт липсва, е добре да се отиде в местната община и да се провери в разписния лист, дали името на покойния фигурира като собственик. При откриване на някакъв документ, се прави задължително заверено копие.
Не е изключено въпросният имот някога да е бил земеделска земя, затова е хубаво да се погледне и в емлячния регистър. Юристът допълва пред колегите от ceb.bg, че вариантът наследникът да се сдобие с нотариален акт е обстоятелствена проверка. Нужно е да се вземе молба-декларация от нотариус по местонахождение на имота, след което се заверява в общината. Трябва да се удостовери, че имотът не е общински или държавен. Също така – на кого се води данъчно.
Естествено, това не е последният етап от обявяването на собственост. Миткова напомня, че са нужни трима свидетели, които да потвърдят, че предишният собтвеник, както и сегашният му наследник, владеят имота необезпокоявано повече от 10 години, като никой друг не е оспорвал правото им на собственост.
Запомнете, че ако се срещнете с подобен проблем, затварянето на очите пред него няма как да го реши. F2F TV ви съветва да прочетете още веднъж статията и да вземете нещата в свои ръце. Успех 🙂

Може да харесате още...