Първо геймърско интервю – Явор Матов пред Алекс – или от А до Я

гост автор: Александър Георгиев, 12 г.

Здравейте, аз съм Алекс и това е геймърското интервю, което ви обещах, че ще постна 🙂

Явор Матов е един от малцината българи, участвали в международни състезания за разработка на компютърни игри.

Това е човек с интересни и авангардни идеи, дълбоки познания и прекрасно чувство за хумор, член е на SilverlightUser Group България.

* * *

 

А: Кое ви накара да започнете да се занимавате със създаването на игри?

 

Я: Игрите. Игрите ме накараха да мисля за модификация и създаване на игри.

 

А: С какъв жанр видео игри се занимавате?

 

Я:  Мисля в момента за логическа 2Dигра, но не бих желал да издавам повече. Много съм запален по физичният симулатор Box2D (http://box2d.org ) и една от масовите безплатни библиотеки Cocos2D ( http://www.cocos2d-iphone.org/ ).

Първончално библиотекатаCocos2Dбеше във вариант за iPhone, а в момента е с налични портове за най-различни платформи. До колкото знамBox2D стой зад физиката на Angry Birds.

 

А: Игрите, които създавате, в интернет ли се играят или се свалят?

 

Я: Имам малки игри предимно писани за различни състезания.Писани са на C# (за Silverlight), Objective-C aведнъж и на Java. Но за момента нямам публикувани комерсиални. Специално ако ще говорим за cross platformразработки то има комерсиални продукти улесняващи процеса,като например Unity3D (http://unity3d.com/ )

 

А: За каква конзола са предназначени вашите игри? Само PC? Само PS3 и Xbox? Или PC, PS3 и Xbox?

 

Я: Конзолите не са вариант за мен поради най-различни причини.Например – не съм сигурен дали в момента може да се направи регистрация на разработчик от България за XBox. Но пък е възможно човек да се регистрира като разработчик за IOS или Windows Phone платформите без да се нала да прибягва до услугите на посредници. Цената е 99$ на година, като при IPhone платформата за разработка е необходимо и наличие на Macкомпютър с интелски процесор.

 

А: За една не толкова сложна за правене игра колко души екип трябват? И за колко време може да се създаде такава игра?

 

Я: Един човек е достатъчен за направата на малка игра. Казвайки това, знам, че на този човек ще се наложи да потърси качесвен графичен дизайн, музика, сайт,маркетинг, тестери на продукта и още. За колко време ще стане – зависи какво прави и по колко време на ден му отделя.

 

А: А вие играете ли и коя е любимата ви игра?

 

Я: В момента нямам любима игра.

 

А: Това беше Явор Матов – първият ми интернет събеседник. Надявам се да ви срещна и с други интересни хора, които обичат геймърството и го развиват.

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. dgm каза:

    Ееее, как без любима игра в момента!!!!! Не е истина!