Продуцент от Боливуд приел да снима филм в България

Водещият индийски продуцент в Боливуд Мукеш Бхат и председател на гилдията на индийските филмови продуценти прие поканата да заснеме филм в България, съобщиха от Министерството на културата. Това е станало ясно по време на среща на ръководителя на СТИВ Делхи Стефан Йонков с Бхат в Мумбай в рамките на форуми, посветени на търговските, инвестиционните и туристическите възможности, които предлага България. Мукеш Бхат произхожда от най-старата индийска фамилия във филмовото изкуство, чиито филмопроизводство стартира преди повече от 80 години. Заснел е над 60 филма-хитове на индийския пазар.

Разходите за снимане на филм у нас са с около 40% по-ниски в сравнение с други европейски държави, увериха от културното ведомство и посочиха, че разполагаме с отлично квалифицирани и мотивирани продуцентски екипи и актьори с богат опит. Модерната техника в българските филмови студия и богатата ни кино история допълват възможностите за качествено филмопроизводство в страната, е казал Стефан Йонков по време на срещата. Той е говорил и за туристическия потенциал на страната, който също благоприятства заснемането на филми.

В средата на следващата година предстои да бъде организирана опознавателна обиколка у нас на Мукеш Бхат, заедно с режисьор, сценарист и оператор от неговия екип. Очаква се след това те да заснемат първия си филм в България, като в процеса ще бъдат ангажирани около 60 души.

Индийският турист е на първо място по разходи при екскурзии в Сингапур, Обединените арабски емирства, Малайзия и Тайланд, сочат статистиката от Министерството на културата. През тази година индийските туристи, например, са похарчили с 28% повече средства за почивката си извън Индия, спрямо 2011-та.

Може да харесате още...