Президентът няма да настоява за промени в Конституцията

“Ще потвърдя позицията, която винаги съм отстоявал и няма да искам поправки в Конституцията. Считам, че тя работи добре, балансирана е и защитава интересите на всички институции в държавата”. От президентството съобщиха, че това е  коментирал днес пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по повод идеята държавният глава да има възможност да връща повече от веднъж предложенията на Висшия съдебен съвет за главен прокурор и за председатели на върховните съдилища.

По повод дебата за отмяна на доживотната присъда без право на замяна президентът е подчертал, че тази тема се нуждае от задълбочена дискусия и аргументирано представяне на различните позиции в обществото. „Много важно е в нашата държава нещата да се случват, не защото един или двама са ги пожелали, а защото обществото и институциите са се обединили и са намерили правилното решение”, е отбелязал Плевнелиев.

F2F TV припомня, че дебатът стартира преди броени дни, когато на международната конференция „Помилването  – репресия и хуманност в съвременните наказателни политики” вицепрезидентът Маргарита Попова се обяви за отпадане от системата на българското наказателно право на наказанието доживотен затвор без право на замяна заради това, че е нехуманно и конкуриращо се само със смъртното наказание.

Може да харесате още...