Австрийски пенсионери идват в Слънчев бряг напролет

15 000 австрийски пенсионери ще почиват в Слънчев бряг пет седмици годишно през пролетта на 2013 и 2014 година, съобщиха от комуникационна група Имидж Едвъртайзинг. Първата група ще пристигне в комплекса на идния 24 април. Групите ще се сменят в продължение на пет седмици до 29 май – всяка сряда. През същия период австрийските пенсионери ще пребивават в курорта и през 2014-та. Гостите ще бъдат настанявани в четиризвездни хотели при пълен пансион. Програмата им включва екскуризии до Созопол и устието на Ропотамо, до Котел и Жеравна и посещение в село Еркеч с фолклорна програма. 

Специално за тях се предвиждат и празнични концерти в бургаската опера – всеки четвъртък.
Очакванията са само от наставянето като приходи в курортния комплекс да постъпят 1.5 млн. евро.

Почивката на хората от третата възраст се организира от австрийския Съюз на пенсионерите, който всяка година провежда т.нар. „пролетни срещи” за своите членове. За 2013-та Слънчев бряг е избран за дестинация на туристи от областите Niederösterreich, Salzburg, Steiermark и Tirol. В същото време пенсионерите на другите 4 провинции посещават италианския курорт Castellanetа Мarina. Разменят се след година на ротационен принцип.

Средната възраст на туристите е 70 години. Затова туроператорската фирма “СениоренРайзен”, която от 40 години организира пролетните и есенните срещи на австрийските пенсионери, има известни претенции към домакините. Групите ще пребивават в курорта преди началото на активния туристически сезон, когато голяма част от заведенията и магазините извън хотелите няма да работят. Туроператорът моли собствениците им да бъдат информирани за присъствието на туристите и приканени да отворят и адаптират обектите към условията на предсезона, като предвидят затворени помещения и отопление. От “СениоренРайзен” молят за пълно съдействие и внимание при обслужването на възрастните хора, особено по време на пътуванията им – при качване в автобусите, слизане и т.н.

Съюзът на австрийските пенсионери е предвидил широка едногодишна кампания във вестника си „Унзере Генерацион“, в която да рекламира България. По време на пролетната среща ще се осъществи и информационно пътуване на представители на пресата до Слънчев бряг с участието на всички големи австрийски печатни медии и държавната австрийска телевизия ORF.

Най-добрите посланици на България обаче ще бъдат самите гости. Те идват в най-големия ни морски курорт през пролетта и така помагат за удължаване на активния туристически сезон. Според изчисления на организаторите, общата икономическа полза от пребиваването им в Слънчев бряг ще възлиза на 4.4 млн. евро, в които са включени полетите, настаняването и храненето, екскурзиите и допълнителните обороти.
Съюзът на пенсионерите в Австрия за трета година изпраща свои членове на почивка в България. През 2001 – 2002 година и през 2005- 2006-та австрийски пенсионери посетиха Албена. Тогава Слънчев бряг отпадна като дестинация заради строителни дейности в комплекса.

Източник: Имидж Едвъртайзинг

Може да харесате още...