Пловдив получава 8,4 млн. лв.; пристанищата Бургас-запад и Никопол – на концесия

8 488 887 лв. Ще бъдат преведени по бюджета на Пловдив за финансиране на инфраструктурни обекти. Средствата са част от сумата, която Общината получава заради приемането и депонирането на 100 000 тона балиран битов боклук от столицата. Парите ще се вложат в реконструкцията на бул. „Мария Луиза”, чрез който ще се подобри достъпът до реставрираната малка базилика от Филипопол. Така общата сума, отпусната в периода 2009-2012 година, все заради боклука, става 26,5 млн. лв.

И докато Пловдив приема транша заради жеста си на солидарност при вече отминалата криза с боклука на София, в Бургас и Никопол стартират процедури за предоставяне на концесии за услуга на пристанищните терминали за срок от 35 години. Целта им е да привлекат сериозен, финансово стабилен частен инвеститор, който да поеме управлението и поддържането на пристанищните услуги, както и да извършва съпътстващите дейности на терминалите.
Концесионерите ще бъдат определени в открита процедура, подчертават от Правителството. Очаква се при реализирането на концесиите да се привлечат инвестиции, да се подобрят условията и качеството на обслужване и на сигурност, да се отворят работни места и да се развие транспортът в регионите.

Може да харесате още...