„Топлофикация Сливен” с авангардната еко технология – пепелта от изгарянето се влага в бетон

„Топлофикация Сливен” е намерила начин да оползотворява крайните продукти от изгарянето на въглищата, които ползва за гориво в котлите си. Вместо да се депонира, пепелта от изгарянето се превръща в суровина, продава се и носи икономически и екологични ползи.  Своята „зелена” революция „Топлофикация Сливен” започва да осъществява преди 2 години, разказват от комуникационна група Имидж Едвъртайзинг. Едно от екоизискванията към ТЕЦ-а е отпадъкът да бъде депониран в специални депа край предприятието. Вместо да се изхвърля по терени от околната среда, обаче, пепелината на изгорелите въглища се превръща в ценен продукт и суровина за строителната ни индустрия. Събрани и добавени по подходящ начин, летящите пепели се влагат в състава на висококачествените бетони, за да подобрят цял комплекс от неговите показатели, като в същото време понижат цената му. Иновативната технология постига троен ефект – екологичен, защото не допуска еко-замърсявания; икономически – носи приходи в топлоцентралата, които позволяват поддържането на ниски цени за топлоенергията. В същото време има и голяма полза за производителите на бетон, които снижават себестойността на продукта си, но повишават неговите параметри.

Всеки месец над 4 хил. тона летящи пепели, уловени преди комините на ТЕЦ Сливен, се отправят към Девня Цимент и бетоновите възли в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Златна Панега… Очаква се количествата пепелина, която сливенската топлофикация предлага на пазара, да нараснат. Сертификат, издаден от „Научно изследователски институт по строителните материали” ЕООД удостоверява, че летящата пепел от ТЕЦ Сливен съответства на всички изисквания за влагане в строителните материали, които са в сила за страните от Европейския съюз. Остатъчният твърд продукт от изгарянето на въглищата в ТЕЦ-а е изключително доброкачествен. Според българските производителите на бетон, пепелината от Сливен е с най-високо качество. Цената, на която засега се продава тази важна за цимента добавка, е около 4 лева за тон.
Макар и ново за България, оползотворяването на летящата пепел от изгорелите въглища на топлоцентралите в строителните материали отдавна се използва от водещите световни икономики. От десетилетия в САЩ с използването на този материал е изграден скоростния път „Айзенхауер” /Чикаго/. Преди 20 години за изграждането на Дуфиностровния мост в САЩ също е използван бетон, примесен с пепел. Здравината на съоръжението и днес доказва удачното решение на проектантите и строителите на моста. Пепел има и в кулата „Пикасо” в Мадрид, на пистата на летището Айнховен /Холандия/, дори в тунела под Ламанша. В руския град Омск има завод за производството на тухли от пепел. В Германия до 90% от произвежданата от топлоелектрически централи летяща пепел се влага в производството на бетон, като няма рецепта за марките бетони без влагане на летяща пепел.

Може да харесате още...