Светият Синод заседава, дойде дори пловдивският владика

Само западно и средноевропейският митрополит Симеон не участва в заседанието на Светия Синод днес – причината е здравословно неразположение, което го задържа в във Финикс, Аризона, съобщи сайтът dveri.bg. По тяхна информация, всички останали архиереи са се включили в църковното събиране, дори пловдивският митрополит Николай, който беше заявил, че ще спазва строг 40 дневен траур след кончината на българския Патриарх и няма да се включва в заседанията .

“Св. Синод със загриженост благоразсъди и реши да се обърне с обич в Господа към всички, отделили се от единството на Българската православна църква – Българска Патриаршия и по този начин поставили се извън светото Православие и да ги призове да се върнат в нейното благодатно лоно по приетия каноничен ред”, съобщиха от канцеларията на Светия Синод след заседанието.

От своя страна, от сайта на пловдивската митрополия е изчезнал материалът срещу варненския митрополит Кирил, който твърдеше, че празнува, яде и пие, докато дядо Николай пази траурно мълчание. Обществена тайна е, че двамата се спрягат за двете най-вероятни кандидатури за патриаршеския жезъл.

Премахването на колажа с дядо Кирил е знак, че диалогът между двамата архиереи ще бъде възстановен, а личните им неразбирателства ще бъдат загърбени, коментират в dveri.bg като сочат мнението на анализатори, според които пловдивският владика съзнателно прекратява изолацията и така отново ще може да влияе върху решенията и изборите, които ще се взимат.

Какви, всъщност, са тези избори?

Става дума за делегатите за Патриаршеския избирателен събор, на който ще се вземе главното решение за Българската православна църква. Според запознати, организирането на изборите за тези делегати вече трябва да започне. Особено за епархиите извън пределите на страната ни – в Европа, Америка и Австралия, които се нуждаят от повече време.

Събирането на днешното заседание на Синода на всички митрополити, включително и тези, които досега не признаваха избора на дядо Кирил за наместник-председател на Светия Синод, дава надежди за нормализиране работата на ръководството на БПЦ, коментира още dveri.bg.

Може да харесате още...