Съюзът на съдиите с нов председател

Акцентът на Съюза на съдиите е върху правилата в системата по принцип, а не върху персонажите, които в момента участват в надпреварата за главен прокурор, заяви новоизбраният председател на Съюза на съдиите Таня Маринова, предаде Novinite.bg. По тяхна информация, съдия Мирослава Тодорова, чиито мандат като председател изтече, ще работи безвъзмездно като изпълнителен директор на Съюза.

Персонажите в състезанието за главен прокурор, както ги нарече Маринова, са Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов. Първият е председател на Пловдивския окръжен съд и неговото име се появи първо като кандидат за поста. Галина Тонева е заместник на главния прокурор при ВКП, Сарафов – ръководител на Специализираната апелативна прокуратура.

По отношение на процедурите за избор новият председател на Съюза заяви на брифинг след избирането й, че вече са изразили принципната си позиция по отношение правилата на Висшия съдебен съвет и продължават да поддържат становището, според което правилата са еднакви и при избор на главен прокурор и председател на Върховния касационен съд, а впоследствие и на Върховния административен съд. „Ние никога не сме смятали, че трябва да се капсулира системата и главният прокурор да е само прокурор или само съдия, но смятаме че трябва да е човек от кариерата, който е добър професионалист и с безспорни морални качества сред гилдията”, е казала още Таня Маринова.

Управителния съвет на съдийското сдружение вече има девет члена, вместо досегашните седем. Novinite.bg съобщи, че в новия състав са включени Иван Ранчев от Пловдивския апелативен съд, Станислав Цветков от Районния съд в Севлиево, Екатерина Николова от Районния съд в Благоевград, Петко Петков и Атанас Атанасов от Софийски градски съд, Милена Златкова от Върховния административен съд. Изпълнителен секретар на Съюза на съдиите остава Борислав Белазелков от Върховния касационен съд.

Може да харесате още...