До 1 януари българите в чужбина могат да заявят, че ще гласуват на националния референдум

Няма да се създават секции в помещенията на българските почетни консулства и в офисите на българските почетни консули зад граница за гласуване в предстоящия национален референдум. Там няма да се събират и заявления, съобщиха от Министерството на външните работи, посочвайки писмо с указания ва ЦИК по случая. От него става ясно, че заявленията за гласуване зад граница, които се подават в електронна форма по електронна поща до дипломатическите и консулските представителства, могат да бъдат в електронен файл в един от двата формата – PDF или TIFF.

Според писмото избирателни секции се образуват в дипломатическите и консулските представителства на Република България при спазване на изискванията на Изборния кодекс. Секциите са образуват при наличие на не по-малко от 20 гласоподаватели, заявили желание да гласуват. Всеки гражданин може да заяви това не по-късно от 1 януари 2013 година включително. То става в писмена форма, по образец, който мож да се изтегли от страницата на МВнР.

В заявлението гласоподавателят посочва: собственото, бащиното и фамилното си име по паспорт, единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в Република България и населеното място, в което се намира дипломатическото или консулското представителство на Република България, в което желае да гласува.

Според решението на ЦИК всеки гласоподавател, желаещ да гласува, подава отделно заявление, което подписва саморъчно. То се подава лично от гласоподавателя до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава или се изпраща по пощата с писмо. Другият начин е чрез сканирано изображение на саморъчно подписаното заявление, изпратено в електронна форма на е-mail адреса на българското дипломатическо или консулско представителство.

Денят на референдума започва в 6,00 часа местно време и приключва в 19,00 часа местно време.

В деня на референдума – 27 януари 2013 година – гласоподавателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите) и декларация по образец (Приложение № 14 от книжата за произвеждане на национален референдум).

Повече информация може да се намери на интернет страниците на ЦИК и МВНР. Точният въпрос, на който ще отговаряме – тук.

Може да харесате още...