В югоизточна България 1 200 души в готовност срещу аварии по електропренoсната мрежа

До 1200 сътрудници на EVN ще бдят в готовност да се включат в аварийни дейности в ЮИ България, причинени от неочакван или очакван, но твърде сериозен сняг и студ. Иначе, превантивните дейности по осигуряване на трасетата и съоръженията са приключили преди да завали, съобщиха от дружеството. 

Подготвени са въздушни и кабелни линии, електрически уредби, трафопостове и възлови станции. Това означава, че не само са инспектирани за техническото им състояние, но и че там, където се е наложило, е доставено ново оборудване, както и специализирана техника и инструменти. Особено внимание е отделено на зимните курорти и туристически центрове, подчертаха от ЕVN.

И така – в тежкия период, за да не останем без ток или за колкото е възможно по-кратко време без електричество, ще разчитаме на 369 високопроходими автомобили, 8 моторни шейни и 30 високопроходими автовишки. Допълнително 2 броя АТВ, оборудвани с вериги, които се използват в труднодостъпни места, дистанционни щанги за сваляне на лед от проводници, снегоходки и инструменти за работа под напрежение. Отделно, специалистите на дружеството монтират дистанционни щанги между проводниците на въздушните линии против допир в случай на буря или силен вятър. Осигурени са и дизел-генератори, които са полезни при тежки аварии.
И още – изградена е вътрешна мрежа в дружеството за бърза комуникация, независима от външни доставчици и модерна система за телемеханика, която позволява дистанционно управление на съоръженията по мрежата.

въведена е организация на аварийните екипи, налице са 6 центъра за кабелни лаборатории, 2 специализирани диспечерски звена за управление на мрежата и 4 центъра за специализирана техника. В случай на необходимост в дружеството е създаден процес за работа при кризи.

И все пак – ако 1200-те сътрудника при извънредни ситуации не са достатъчни, има възможност за допълнително включване на външни фирми при необходимост, заявиха от ЕVN.

Ако ви се наложи да сигнализирате – ето денонощният телефонен център на дружеството, където можете да се информирате по различни въпроси или да съобщите за авария: 0700 1 0007

Може да харесате още...