67 години след култовия роман на Иво Андрич, мостовете на Балканите започват да си говорят

„Балканските мостове говорят” – това е мотото, под което в Одрин днес стартира една от основните инициативи от глобалния проект „Културата: мост към развитие”, лансиран от Генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова. В продължение на 2 дни артисти от 11 града на Балканите, известни със своите мостове, ще представят културата си. Целта на ивициативата е именно чрез изкуството да се постави началото на нов мост между хората от полуострова.

Българският представител е танцов състав „Чудесия” при Младежки дом Пазарджик с ръководител Таня Димитрова. За тържественото откриване на форума талантливите ни танцьори са подготвили 30 минутна програма.
Балканските мостове говорят е замислен като тригодишен проект с идеята, че там, където политиката не успява, може да помогне изкуството.Може ли?

„Бератския мост” (Албания), „Покритият мост” в Ловеч (България), „Старият мост” в Мостар и този във Вишеград на Дрина (Босна и Херцоговина), „Стагира” край Солун (Гърция), Мостът на река Митровица (Косово), мостът в Струга ( Р. Македония), Мостът на Търгу Жиу- градът на Бранкузи ( Румъния), мостът на Нови Сад (Република Сърбия), „Одринският мост” на Марица (Турция), „Мостът Масленица” (Хърватска) и Мостът на река Черноевица (Черна гора). Това са мостовете, които ще оживеят през следващите години наистина 🙂
Около тях ще се случат атрактивни спектакли с участието на балкански творци и изпълнители в музиката, театъра, танца, литературата, изобразителното изкуство и пластиката, фолклора. Мостовете ще извадят от паметта си неизвесни истории и случки, ще обогатят с факти, събития и притчи митологията на тези изстрадали, но превърнали се още от древни времена в люлка на поне четири цивилизации, земи.

В Босна и Херцеговина проектът включва не случайно два моста. На втория – „Мостът на Дрина”- ще се проведе голямо литературно четене, посветено на нобеловия лаурят Иво Андрич и на годишнината от написването на неговата емблематична едноименна книга. Няма как това да не е една от кулминациите на форума.

Успоредно със спектаклите около мостовете, всеки от градовете – участници в проекта, ще стане домакин и на поне още две съпътстващи културни прояви. Пътуванията и размяната на хора на изкуството ще им даде възможност да се опознаят взаимно, както и да открият за себе си и множество недостатъчно известни, но ценни паметници на нематериалното и на материалното културно наследство, а така също и на уникални културни феномени, каквато е, например, най-малката библиотека в света – тази в сгушеното в Пелистер планина (Македония) и населено само с 25 жители балканско селце Бабино – подържаща обаче тесни връзки с „Конгресната библиотека” във Вашингтон.

Важна част от „Балканските мостове говорят” ще бъде заснемането на 55 минутен документален филм за най-интерсните и стойностни изяви в проекта, за срещите с нестандартни хора и артефакти и изобщо за цялостния дух и смисъл на събитието. Ще се издадат (на девет балкански езика и на английски) и луксозен, цветно илюстриран сборник с есета на големи балкански писатели, посветени на мостовете, както и с непознати притчи и истории, свързани с построяването им.
Така, културните прояви в десетте държави и големите чествания, свързани с посочените мостове, ще се превърнат във впечатляваща общобалкански артистична демонстрация.
Нейният финал ще бъде заключителната среща – спектакъл в сградата на ЮНЕСКО в Париж, където ще бъде прожектиран заснетият филм и открита изложбата „Балканските мостове говорят”…

Може да харесате още...