Първи музей в Пловдив – с платформа за хора с двигателни проблеми и майки с колички

Първият музей в Пловдив, достъпен за хора с увреждания и майки с колички, е Етнографският. От днес той вече е с платформа, която отвежда инвалиди с колички до втория етаж безпрепятствено. Обезопасено и пригодено за специфичните им нужди са още санитарно помещение и изравнителна площадка. Новостите са по проект, финансиран от Агенцията за хората с увреждания. 

Според запознати, сградата на Етнографския музей, която е и паметник на културата от национално значение, е на 165 години, но още при стоежа й е мислено с перспектива и нововъведенията по никакъв начин не са нарушили целостта на комплекса.
Това е една европейска точка, едно място, с което Пловдив може да се гордее, защото отговаря на всички изисквания. Вече имате опит, нека добре свършената работа да даде пример и на други културни и обществени институции да последват примера на Етнографския музей. Това каза при откриване на съоръжението председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. По думите му, общо 32 музея в страната работят по линия на универсалния дизайн на сградите. Такива са храм паметникът „ Александър Невски” и Музеят на хумора и сатирата в Габрово.

Може да харесате още...