Правим първи стъпки към електронното правосъдие

Електронното правосъдие ще бъде въведено като право, а не като задължение за гражданите. То само ще разширява възможностите за избор на начин за упражняване на правата ни и по електронен път, като остава опцията да предпочетем традиционната форма за протичане на производствата. Това е записано в концепцията на правителството за i-справедливост, в която са разписани принципите, целите и фазите за въвеждането й.

Всъщност, това няма да стане с няколко клика на мишката. Нито за няколко месеца. За да се въведе електронното правосъдие, е необходимо то да бъде обезпечено със съответните промени в Закона за съдебната власт и в Гражданския процесуален, Административно-процесуалния и Наказателно-процесуалния кодекси, които регулират основните групи отношения в организацията на работа на органите на съдебната власт.
Концепцията предвижда в 6-месечен срок от приемането на пакета нормативни актове ВСС да предприеме мерки за технологично обезпечаване на електронното правосъдие по отношение на органите на съдебната власт, да подготви разработването на единен портал, чрез който гражданите ще имат достъп до интернет страниците на органите на съдебната власт и да разработи основните изисквания за работа в условията на електронно правосъдие – технологични стандарти за извършване на процесуални действия в електронна форма, правила за едновременна работа с електронни и хартиени дела, стандарти и правила за оперативно съвместим обмен на информация между органите на съдебната власт, изисквания за информационна сигурност и т. н, обясниха от правителствения пресцентър.
До 36 месеца от приемането на пакета нормативни актове трябва да бъдат изградени единен портал на съдебната власт и единна информационна система на съдилищата. Порталът ще осигурява в реално време централизиран и оторизиран достъп до съдържанието на електронните дела, публикуването на електронни съобщения и електронно призоваване, заплащане на такси, предоставяне на електронни услуги, достъп до унифицирани интернет страници на съдилищата. Информационната система на съдилищата пък ще представлява централизирано хранилище на електронни дела и свързаните с тях документи. В нея ще се поддържат единни класификатори, адаптирани в съответствие с европейските изисквания, досиета на магистрати, служители, съдебни заседатели и вещи лица, автоматизирано разпределение на делата, контрол на срокове за изпълнение на етапите в съдебните процеси, контрол на натовареността на магистратите, статистическа информация, справки и отчети в реално време.
Всичко това се предвижда да се финансира от бюджета на съдебната власт и чрез заделените целеви средства по Оперативна програма „Административен капацитет”.
Предвижда се същинското електронно правосъдие да започне три години след приемането на основния пакет от закони.

Може да харесате още...