Над 200 ресторантьори в Бургас и клиенти: Пушим отвън, пием отвън, а вътре пържолата ни изстива

Собствениците на бургаски заведения и техни служители излязоха по улиците на Бургас, за да заявят открито несъгласието си с абсолютната забрана на тютюнопушенето на обществени места, съобщиха от комуникационна агенция Имидж едвъртайзинг.  Хората  категорично се обявиха против въведените промени в закона за здравето, тъй като, според тях, обричат бранша им на гибел. Към протестиращите се присъединиха и много от техните клиенти, които пожелаха да им бъде върнато правото на личен избор. В протеста се включиха и собственици на заведения, в които никога не се е пушило – след въвеждането на забраната, те твърдят, че губят конкурентните си предимства.

Шествието от над 1000 протестиращи тръгна от площад „Тройката” и се отправи към сградата на общината, където на митинг – концерт запозна обществеността и администрацията със своите аргументи и искания.
„Как ще обясним на хората, че ще прекарат зимата без работа?”, „Това ли са антикризисните мерки?”, питаха чрез лозунгите си протестиращите. Други очертаваха ситуацията в момента така: ”Ресторантът днес: Пушиш навън, пиеш навън и мръзнеш на студа, докато пържолата ти изстива”.
„Ние не сме се събрали да подкрепяме тютюнопушенето! Няма да правим политически фарс и да сваляме правителства. Днес сме тук, за да кажем, че чрез забрана за тютюнопушене в заведенията бе подписана смъртната присъда на цял един отрасъл от изнемогващата българска икономика. Тя е и дискриминационен акт спрямо голям процент от населението”, заявиха от трибуната протестиращите.
Забраната вече се е отразила негативно на бизнеса им. В Бургас над 7000 души изкарват прехраната си като работят в различни заведения. След първите два студени месеца на годината близо 2000 от тях вече са без работа, разказаха протестиращи. По думите им, много от заведенията са изправени пред фалит.
Какъв икономически ефект се постига, питат недоволните: по-малко постъпления от данъци в хазната, повече безработни и увеличени разходи за социални помощи, които ще бъдат платени от всеки един данъкоплатец, независимо дали е пушач, или не е?
Как е в Европа? Унгария, Гърция и Испания са предприели стъпки за отмяна на забраната, Хърватска е приела по-свободни норми, режима е смекчила и Холандия, а консервативна Швейцария чрез референдум е отхвърлила забраната.
Още в началото на митинга протестиращите подчертаха, че не защитават тютюнопушенето. Вярват, че борбата с вредния навик трябва да се води с икономически и образователни средства, а не с репресивни мерки. Заявиха готовността си да стартират образователна благотворителна кампания в училищата на Бургас, с която да разясняват вредите от тютюнопушенето и да помогнат за адаптирането на подрастващите към здравословна среда без тютюнев дим.
Нека да спасим бизнеса в Бургас, да не оставяме хората на улицата, без значение дали ще са там, за да пушат или да търсят работа, апелираха ресторантьорите. Нека всеки има възможност да изкарва прехраната си и право на житейски избор сам да преценява дали иска или не.
Собствениците на заведения в Бургас са готови да се борят за исканията си до край, чрез поредица от протестни митинги. Преди малко повече от година, въпреки растящата икономическа криза, те инвестираха в съвременни вентилационни системи и преградни стени от най-висок клас, за да осигурят комфорт и възможност за избор на клиентите си. С новата забрана изборът е отнет, а инвестициите от над 50 милиона евро се оказват напразни, смятат от бранша.
Сега протестиращите настояват тоталната забрана за пушене да отпадне и да се върне старият вариант на закона, който разрешава зали за пушачи и не пушачи в заведенията. В отворено писмо те се обърнаха и към кмета на Бургас Димитър Николов с молба да подкрепи исканията им пред представителите на държавата.

Може да харесате още...