Двойките с репродуктивни проблеми в Община Марица – с помощ от общината за пред-процедури

Пълнолетните жители на Община Марица с постоянен адрес 3 години на територията й и с доказани репродуктивни проблеми ще могат да кандидатстват за финансово подпомагане пред местната администрация. Това гласуваха днес на сесия с пълно мнозинство старейшините в Общината – без значение на политическа принадлежност и лични убеждения. 14 дни по-рано, както е по Закон, проектоправилникът, написан от групата на ГЕРБ и публикуван на сайта на Общината, можеше да бъде прочетен и по него да се направят допълнителни предложения. 

Дори само заради едно проплакало бебе през 2013 година в Община Марица, тази инициатива си струва – привестства проекто-правилника и дискусията по темата, организирана в деня на християнското семейство от ГЕРБ Пловдив Област министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Крехката и усмихната дама съобщи, че и в други общини подемат подобни инициативи и предизвика горещи аплодисменти сред препълнената зала на Община Марица с думите, че в Русе например вече резултатите вървят и говорят.
Чест прави на Община Марица, че не крие този проблем, а се опитва да го реши. Чест прави и на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, че е тук с нас вместо да е на коктейл ма МБАЛ Пловдив. Това каза в началото на дискусията областният управител и областен координатор на ГЕРБ Пловдив Област Здравко Димитров, който призна пред множеството, че се е срещал с този проблем и знае пред какво са изправени двойките. Искам да ви уверя, че като администрация сме насреща. Когато сме заедно, проблемите ще бъдат по-малко – заяви Димитров.
По информация от Център „Фонд за асистирана репродукция“, от създаването на Фонда през 2009-та до 20 ноември тази година има стартирани 3400 броя процедури. От 2009-та до 2011 година родените бебета са 1752, а до месец юни тази година са проплакали още 436 деца.
Едва ли в цифри може да се изрази всичко, което има зад тях. Защото Фондът не е едно раздаване на пари. Ние не сме болни хора – ходим на работа, плащаме си данъците. Фондът прави политиката на тази Държава по отношение на младите хора – включи се в дискусията и Радина Велчева, президент на Фондация „Искам бебе“. В отговор на въпрос от дама, преминала 3 процедури по инвитро без резултат, тя съобщи, че в подобни случаи двойките могат да изпращат електронни писма със своите случаи до Фондацията и при възможност, да бъдат подпомагани за допълнителни опити.
За двойките с репродуктивни проблеми в Община Марица кметът Димитър Иванов съобщи, че отделя 8 хил. лв. за 2013 година в бюджета си. Той изрази увереност, че съветниците ще гласуват сумата и призна, че ще ги икономиса от банкети.
Срещата водеше зам. председателят на ОбС Марица Атанас Георгиев, чиято съпруга вероятно беше най-развълнуваният човек в залата. След дългия път на очакването, Вили и Наско са на път около Нова година да се сдобият с наследник. Макар и не пуб
лично, те пожелаха чрез F2F TV вяра на всички, които искат да имат бебе. И още – внимателно проучване на специалистите, към които ще се обърнат за помощ.

Съгласно приетия днес правилник в Община Марица, от 2013 година – след одобрение от специална комисия към ОбС – двойките, които отговарят на условията за финансово подпомагане, ще могат да получат еднократна годишна помощ от 1000 лв. Средствата ще се отпускат за изследвания, необходими при кандидатстване пред Националния фонд за асистирана репродукция.

Може да харесате още...