СДС номинира президента Петър Стоянов за конституционен съдия, Марковска се пенсионира

След като избраната от квотата на парламента Венета Марковска не успя да се закълне като конституционен съдия, НС ще трябва да гласува отново, по процедура.  Предложението на СДС е за Петър Стоянов.  По-рано информационните агенции съобщиха, че министър-председателят е предложил на сините да номинират свой представител с безупречна репутация и минало като е заявил, че мнозинството ще го подкрепят.  Премиерът е казал още, че няма нищо против номинацията да е на Синята коалиция, стига да бъде избран „най-добрият и най-достоен за конституционен съдия“, информира novinite bg. Стоянов поиска 3 дни да помисли върху номинацията заради международните си ангажименти.

Без отмяна на предишното решение на Народното събрание за Венета Марковска, обаче, от ДСБ бяха категорични, че няма да участват в процедурата като посочиха за причина задълбочаване на конституционния проблем.
За да няма повече спекулации, подадох молба за пенсия, съобщи пък през деня сама Венета Марковска. Така изслушване по новото предложени в парламента ще има на 12 декември, а гласуването ще бъде на 19-ти.

Новите конституционни съдии, които вече положиха клетва – в присъствието на президента Росен Плевнелиев, както е по Закон, са Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

Оттеглянето на президента при заклеването на Венета Марковска се оценява като прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 година, когато е основан. Преди това, от Европейската комисия пък предупредиха, че заради избора в НС без дискусия по кандидатурата и при неизчистени съмнения по сигнали, България е заплашена от нов мониторингов доклад.

Може да харесате още...