2 години и 4 месеца условно – за убийство по време на лов, присъдата не е окончателна

30 годишен мъж получи присъда от 2 години и 4 месеца затвор условно с 3 години изпитателен срок, както и 300 лв. глоба за убийство по невнимание, извършено по време на лов миналата година. От пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив съобщиха, че с решение на Пловдивския Окръжен съд подсъдимият Петър Л. е лишен и от право да упражнява право на лов за срок от 4 години.

Случаят, по който той беше изправен пред Съда, е от 26 ноември 2011 година. Според обвинението, в местността „Сланоците” край село Тополово той е причинил смъртта на Красимир Чотров поради немърливо изпълнение на правно регламентирана дейност – лов на дивеч. Законът е категоричен, че тази дейност е източник на повишена опасност и затова е регламентирал специални изисквания. По информация от пресцентъра на Съда, става дума за нарушение на член 59 („Лицата, получили разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси за тях и разрешение за придобиване и съхранение на взривни вещества и пиротехнически изделия, са длъжни да предприемат мерки за недопускане на злополуки или наранявания при употребата им) и на правилата, произтичащи от Инструкцията за безопасност при боравене с ловно оръжие и боеприпаси по време на ловни излети („Стрелбата от позиция се извършва само напред или назад, в два противоположни сектора от 45 градуса, чиито върхове се допират в мястото на стрелеца, като последният се съобразява с местоположението на останалите участници ”– престъпление по чл. 123 ал. 1 от НК).
Ламбрев е признат за виновен и в убийството без надлежно разрешение на сръндак, приплод.
Подсъдимият е бил правоспособен ловец и е членувал към Национално ловно – рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България, член на ловната дружина на Тополово. С жертвата били в приятелски отношения.
За ловния излет, който се е оказал фатален за Красимир Чортов, били записани 20 души. Подсъдимият пристигнал последен и въпреки че му обяснили, че не може да бъде включен в разрешителното за лов заради максималния брой участници, той останал.
Били организирани 3 гонки. Четвърт час преди да започне третата, определена за 16.15 часа, докато все още ловците заемали постовете си, се чули два изстрела от Чотров, след което той извикал към подсъдимия: Дръж я, идва към теб. Подсъдимият забелязъл сръндак, движещ се по склона към позицията на Чотров, като посоката му на движение пресичала пространството между двата съседни поста. Той също произвел два изстрела, следвайки посоката на движение на животното, единият от които попаднал в сръндака, а с другия бил прострелян в лявата гръдна половина пострадалият. Ловецът обаче не забелязал. Според прессъобщението от Съда, друг ловец видял след изстрелите на Ламбрев ранения сръндак, който подскачал надолу и спрял в дерето. Той предложил на подсъдимия да го доубие с нож, за да не се мъчи, но чул отговор от мего, че не може да го направи. Малко по-късно чул подсъдимия да вика името на жертвата и че е станала голяма беля. Пристигналите на място ловци установили, че Чотров е мъртъв и сигнализирали за инцидента на телефон 112 и на полицията.
По информация от Съдебната палата, делото се е разгледало по процедурата на съкратеното съдебно следствие без разпит на на свидетели и вещи лица. Подсъдимият е признал изцяло фактическите обстоятелства по повдигнатото му обвинение, поради което му се налага по – ниско наказание.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Може да харесате още...