Спортни уреди, подредени в изложба, представят в залата на пловдивските художници

Може ли да се повдигне света със… сърце… Това ще опитат да покажат с пътуващата си изложба редица олимпийски и световни спортни величия утре в Пловдив, откъдето в 18, 30 часа стартира споделянето на експозицията с пловдивските зрителите. Впрочем, мотото и е „Повдигане на света с единството на сърцето“, aмястото, където може да се види необичайната експозиция,  е залата на Дружеството на пловдивските художници на ул. Гладстон № 3 под тепетата. 

Изложбата е посветена на феноменалните постижения на Шри Чинмой (1931-2007) – световно признат индийски философ, поет, музикант, художник и спортист. Тя включва специално изработени уреди за повдигане на тежести, с които Шри Чинмой е вдигал освен огромни щанги и тежки предмети, и видни личности, качени върху специална платформа. Сред тях са Нелсън Мандела, Мохамед Али, Карл Люис, Стинг. Изложбата е и със снимки и видео материали със самите рекордни повдигания и коментари на световни спортни знаменитости като Карл Люис, Бил Пърл, Франк Зейн и Хюго Жирар. Чрез невероятните си силови постижения Шри Чинмой отправя послание за неограничените възможности на човека, за победата на духа над „невъзможното” и за силата, която вътрешният мир дава на физическото тяло независимо от възрастта.
Той започва да вдига тежести на 53 години и бързо напредва от 18-килограмови гири до немислими тежести, включително група хора (907 кг), хеликоптер (1 451 кг), африкански слон (3 447 кг) и реактивен самолет (14 061 кг). Дори след 70-годишна възраст продължава да подобрява личните си рекорди, заявявайки: „Чрез своето повдигане на тежести аз се опитвам да вдъхновя и окуража хората от всички възрасти да надминат своите собствени ограничения. С решителност ние можем да преодолеем възрастовата бариера.”
Изложбата се организира и във връзка с Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията – 2012. Тя е мащабен международен проект, осъществен успешно в САЩ и в европейските градове Прага, Милано, Виена, Берлин, Хамбург и Будапеща. Предстои гостуването ú в Лондон и Лисабон, както и в няколко града на Украйна и Русия.
В момента експозицията е ситуирана в София пред Паметника на Съветската армия.

Може да харесате още...