Военни медици: Психичната устойчивост на военослужещите – сред основните фактори за успешна мисия

Да се обобщи и анализира натрупаният опит, както и да се набележат насоки за бъдещото развитие на медицинското и психологическото осигуряване на мисии и операции извън страната. Това е целта на Научно-приложна конференция, която се открива официално днес в Аулата на ВМА София.  От Военно-медицинската академия съобщиха, че очакват форумът не само да представи опита, но и да затвърди взаимодействието между сродни организации в страната.

Причината е променената международна и регионална среда, както и еволюцията във възгледите за войната и мира, които поставят нови задачи пред Въоръжените сили. Участието в операции, различни от война, поставят и специфични изисквания пред медицинското и психологично осигуряване, а въпросите, свързани с превенцията, лечението и своевременното възстановяване на личния състав, придобиват качествено нови измерения, според специалистите. Според тях за оптимално функциониране и справяне в условията на мисия не трябва да се подценява, а обратно – да се счита за един от основните фактори за успех – именно психичната устойчивост на военнослужещите за работа в екстремални условия, многонационална и мултикултурна среда.
Тази година Центърът по психично здраве и превенция (ЦПЗП) и Военномедицинският отряд за бързо реагиране (ВМОБР) на Военномедицинска академия навършват 20 години от създаването си. Същевременно през този период и двете структури са натрупали голям практически опит в областта на медицинското и психологическото осигуряване на мисии и операции извън страната. Конференцията, която стартира днес, отбелязва юбилейната годишнина.

F2F TV ви предлага да се потопите в света на т.н. “медивак” операции, макар и само за 3 минути. тук.  

Може да харесате още...