Ако имате дете, защо да не го насърчите за участие в състезание за творческо писане на английски език

Да мислят творчески, пишат и се забавляват на английски език – това е целта на идеята Българското състезание по творческо писане на английски език. Макар че то ще се проведе презпролетта на 2013-та, сега е времето да разкажете на детето си за него и да го насърчите да се включи. 

В състезанието могат да участват ученици от 6-ти до 12-ти клас, които учат английски език в държавни и общински училища – те ще бъдат разделени по възрастови групи, така че темите и изискванията за есетата да отговарят на интересите им.
Как точно ще премине конкурсът?
Предвижда се той да се проведе в рамките на един ча, в който децата ще съчиняват есе на английски език по една от зададените теми (примерно, „Ако имахте възможност да елиминирате един звук в света, какъв звук бихте елиминирали?”, „Какво бихте направили с милион дини?” или „Какво щеше да е различно в света, ако всички говореха един и същ език?”).
Забавната тематика, всъщност, дава възможност да се разгърне въображението на учениците и те да покажат дори импровизаторски талант. Ще трябва да го направят без да използват речници, учебници и каквито и да е други помощни средства – ще се оценява предимно творчеството и оригиналността, а не граматиката.

Ко ще го прави?
Регионално жури от англоговорящи специалисти и учители, и поне един човек, който говори английски като майчин език. Най-добрите есета ще пътуват до София, където ще ги чете националното жури. То ще избере трите най-оригинални есета от всяка възрастова група.

Българското състезание по творческо писане се провежда за първи път през 2011 година като част от „Международната олимпиада по писане”, проект на доброволци от Корпус на мира в различни държави. През тази година, която е и втора за състезанието, участват повече от 800 български ученици.
Догодина конкурсът отново се организира от доброволците от Корпус на мира България  в сътрудничество с Корпус за образование и развитие – КОРПлюС и с подкрепата на  Министерството на образованието, младежта и науката.
Регистрацията започва през декември. Повече информация можете да намерите тук. 

Може да харесате още...