Летище София – с ново име?

Случвало ли ви се е да летите от Летище София? Или да кацате на него? Обръщали ли сте внимание на името на летището?

Летище Враждебна

Това е. Така пише на достатъчно много места, че да провокира размисли. Защо „Враждебна“? Защо да се създава усещане, че България е враждебна към туристите, които кацат на летище София? Защо да е враждебна към поданиците си, които се прибират у дома?

Всъщност Враждебна е името на местността, върху която е построено съоражението. Затова и то носи нейното име. Доколко името е удачно, оставям на вас да прецените. Такова го е избрала преди години Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места в администрацията на Президента на Република България и само тя може да промени името на нещо по-удачно и приветливо. Например:

Летище „Джон Атанасов“

Всички знаем кой е Джон Атанасов, името му е достатъчно известно и по света, че да е подходящо летището на България да носи неговото име.

Защото името е провокативно и позволява, за разлика от настоящото, предизвикване на интерес за научаване на подробности както за Джон Атанасов, така и за България като страна на високи постижения и ген, който е дал и може да даде нещо на света.

Много държави по света имат свои версии, че са създали първия компютър, но дългият съдебен и патентен спор приключва с полза за Джон Атанасов. И ако оставим настрана първия компютър (без да подценяваме постижението, разбира се) и акцентираме върху таланта и приноса за развитието на иновациите в глобален мащаб, интересът би бил още по-голям.

Защото, в крайна сметка, е важно България да гради и утвърждава доброто си име пред света, а не да е Враждебна. Нали?

Димитър Цонев

примат на пълен работен ден, човек - на 4 часа. Много съм зает и съм много важен!

Може да харесате още...