Росен Плевнелиев: Не мога да допусна доброто име на Конституционния съд да бъде поставено под въпрос; Венета Марковска не положи клетва

Съдиите са призвани да осигуряват върховенството на Конституцията и президентът, като обединител на нацията, не може да допусне доброто име на съда, призван да бъде бранител на основния закон, да бъде поставено под въпрос. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изявление на клетвената церемония на новоизбраните членове на Конституционния съд. „В българските граждани и в европейските ни партньори не трябва да има и капчица и сянка на съмнение за нравствените качества на всеки един от конституционните съдии”, категоричен беше държавният глава, който напусна церемонията след като трима от четиримата новоизбрани членове на КС положиха клетва в присъствието на президента, председателя на Народното събрание и председателите на върховните съдилища.

Росен Плевнелиев отново подчерта, че в Конституционния съд, който е най-важната за устоите на демокрацията в страната ни институция, трябва да влязат най-достойните и с високи морални качества хора. „Репутацията на Конституционния съд е най-важна за държавата и за демокрацията и се базира на репутацията на всеки един от неговите членове. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна и безукорна репутация”, каза президентът.

„Получих писмо от Прокуратурата, което ме прави още по-убеден в решението си днес да не присъствам на клетвата на последния от новите кандидати. Още повече, че самият той поиска да не се закълне, докато не се разчистят всички обстоятелства около сигналите и информациите, които са налични”, заяви още държавният глава.

„Считам, че е мой дълг да не допусна превръщането на Конституционния съд в заложник на лични интереси и да бъде подкопано доверието на гражданите в институциите, тъй като ще има единствено негативни, както в България, така и извън страната, последствия”, категоричен беше Росен Плевнелиев, който поздрави тримата съдии, положили клетва.
Венета Марковска не успя, тъй като президентът напусна залата. А по закон, клетвата се полага само в негово присъствие. Така сагата Марковска приключи. Засега. Парламентът е на ход, тъй като Марковска беше от неговата квота.

Може да харесате още...