Получаваме природен газ от Русия с над двайсет процента по-евтин

От първи януари следващата година България ще получава природен газ от Русия с над двайсет процента намаление, съобщи министър– председателят Бойко Борисов. Договорът е за 10 години е беше подписан на официална церемония в Министерски съвет от заместник – председателя на Управителния съвет на ОАО „Газпром“ Александър Медведев и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Димитър Гогов. 

„Договорили сме цена, малко по-висока от тази на Германия и която е най-ниската възможна за страна, която не инвестира”, обясни премиерът Борисов.
„Доставките на газ ще се осъществяват без посредници, а цената на доставките за България, от януари 2013-та година, е най-ниската за страни от категория като България”, заяви председателят на Управителния съвет на ОАО „Газпром“ Алексей Милер.
„В договора се дава възможност на шестата година да бъде намалено доставяното за страната ни количество”, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той посочи, че „това ще позволи, ако България има достатъчно местен добив на газ, да намали количествата на внасяния от Русия. По думите му има възможност на шестата година да бъде
променена и цената, така че тя да бъде още по-изгодна за България. „Клаузата “купувай или плащай” по договора за доставка е променена, съобщи още икономическият министър и беше категоричен, че количеството, което страната ни е длъжна да купува, е намалено от деветдесет на осемдесет процента от договореното количеството за доставка, фиксирано на 2,9 млрд. куб. метра газ.
В Министерски съвет беше подписано и окончателното инвестиционно решение за изграждането на газопровода „Южен поток” на българска територия. „Така България се превръща в един от най-големите транспортьори на руски газ за Европа. Шейсет и три милиарда кубичекси метра газ е мощността на тръбопровода. Това издига статута на България като играч на газовия пазар на Европа и разбира се, несъмнено това са значителни финансови постъпления в бюджета на страната Ви от транзитните такси”, каза Милер. Той съобщи още, че доставките на руски газ за България ще започнат през декември 2015 година.
„На българската територия дължината на трасето е 540 километра с 59 километра отклонение и с 320 километра лупинги, което прави над 900 километра тръбопроводи”, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Входната точка е южно от Варна и изходната точка е в Северна България – границата със Сърбия”.

Може да харесате още...