Още 2 седмици за безплатни прегледи за рак на простата в Пловдив

До края на ноември в Пловдив продължават да са безплатни прегледите за рак на простата, извършвани кръвната лаборатория на УМБАЛ „Свети Георги“. Причината цял месец да се посвети на мъжете в риск е инициативата Movember, която за първа година и у нас накара десетки мъже да пускат мустаци през целия ноември, за да изострят вниманието на обществеността към тази болест и борбата с нея, включително и превенцията. 

Вдъхновени от Movember бизнесмени от пловдивския клуб Раунд тейбъл 3 направиха благотворителен коктейл в началото на месеца и със средствата, които събраха на него, осигуриха консумативи за прегледите.
Ракът на простатата е един от основните медицински проблеми при мъжете, според специалстите. Смята се, че 80% от мъжете над 80 години имат рак на простатата. В риск са всички мъже над 40 години – затова и прегледите са насочени към възраство група 40 +. На практика, проверява се простатно-специфичния антиген (PSA), протеин, чиито завишени стойности индикират за проблеми, свързани с простатата.

Може да харесате още...