Симфо етно джаз – новият проект на джазмена Веселин Койчев с премиера днес

Китаристът и джазмен Веселин Койчев излиза на сцена в 19 часа днес с нов проект „Симфо етно джаз”, който ще осъществи съвместно с оркестъра на Държавната опера – Пловдив. Джазмузикантът ще излезе на сцената на Концертна зала под тепетата за първи път заедно с двете си деца – Петър Койчев – китара и Светлина Койчева – вокал – и двамата със своите успешни участия на сцената досега. В интервю за БТА музикантът обясни, че в компанията на фамилия Койчеви ще участват още Васко Василев /кавал/ и Александър Леков /контрабас/.

В програмата любителите на симфо-етно-джаз музиката ще имат възможност да чуят и видят изпълнение на джаз стандарти и пиеси с българско звучене, обединени и оркестрирани за Симфоничен оркестър. Оркестрациите са дело на Валери Костов и ще бъдат изпълнени от великолепния, по думите на Койчев, оркестър на пловдивската опера.
Синът на Веселин Койчев е с висше икономическо образование, но с времето не устоява на чара на джазмузиката, „обръща гръб” на финансовите науки и „хваща яко китарата”. Следват второ висше в ПУ „П.Хилендарски” специалност джаз китара и магистратура в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство /АМТИИ/ – Пловдив. Не чака дълго – през октомври миналата година на Международния музикален фестивал „Виртуози” в Сливен Петър е обявен за виртуоз на китарата. По стечение на обстоятелствата се налага да замести на сцената Цветан Недялков в “Акустично Трио 3000” и излиза пред публика с утвърдените вече китарени виртуози Иван Лечев и Веселин Койчев. Музикалните специалисти са единодушни за Петър – перфектна техника, изумителна музикалност, вкус и артистизъм…
За Светлина Койчева пък дилема не съществува при избора на професия – той е ясен – поп и джаз пеене. В момента тя е студентка в класа на Петър Салчев в АМТИИ.
Веселин Койчев все още се свързва с първата професионална джазформация в България „Бели, зелени, червени”, появила се на сцената през 1971 година и оставила сериозна диря в музикалната ни история. 11 години по-късно създава групата „Джаз линия”, в която се включват баскитаристът Дочо Панов, Теодосий Спасов – кавал, Радул Начков – барабани и джазпевицата Йелдъз Ибрахимова и те изнасят по 100 концерта годишно. По-късно създава Нов музикален център, където обучава млади музиканти в съвременни музикални стилове.

Може да харесате още...