Разширяват се кръговете от хора с право за безплатна юридическа помощ

Досегашните право на безплатна правна помощ имаха социално слабите българи, които отговаряха на условията за получаване на социални помощи, а също така и хората, настанени в специализирани институции. С промени в Закона за правната помощ, правителството предлага към тази категория хора да се добавят децата, настанени в приемни семейства и децата в риск по смисъла на Закона за закрила на детето. Освен това, безплатна правна помощ ще могат да получават и жертвите на домашно или сексуално насилие или трафик на хора, търсещите международна закрила по реда на Закона за убежището и бежанците, чужденците, спрямо които е приложена принудителна административна мярка, както и настанените в специални домове за временно настаняване на чужденци.

Така българското законодателство се привежда в съответствие с европейските норми и с Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, категорични са от МС.
Независимо какъв вид помощ ще получава нуждаещият се – консултации, подготовка на документи за образуване на дело, за извънсъдебно споразумение или процесуално представителство при вече образувано дело – той ще трябва да докаже с документи, че е финансово затруднен и не разполага със средства за упълномощаване на адвокат.
Допълнителни контролни функции върху предоставената правна помощ се възлагат на адвокатските съвети. Те ще осъществяват текущ контрол за качеството на предоставената правна помощ от адвокатите от колегията като извършват проверки и констатации и образуват при необходимост дисциплинарни производства. Те ще могат да изготвят и мотивирани откази за заплащане на възнаграждение.
Отказът за заплащане на възнаграждение, както и възстановяване на вече изплатени възнаграждения при констатирана недобросъвестно или некомпетентно оказана правна помощ, се въвеждат за първи път с предлаганите промени. Решения за тях ще взима председателят на Националното бюро за правна помощ (НБПП). С новите текстове е регламентиран и механизмът за събиране на платените от НБПП адвокатски възнаграждения.

Може да харесате още...