Близо половината от българските мъже и всяка трета българка пазаруват онлайн

Знаете ли, че сред най-популярните продукти за купуване онлайн у нас са дрехите и бижутата, както и книги, музика и филми, козметика и спортно оборудване. И още – че като цяло, мъжете са по-активни купувачи в онлайн пространството, като най-често пазаруват уреди и електроника. Освен това, те са и по-активни онлайн продавачи. Не е за учудване, че според българския онлайн купувач, най-добрият начин на плащане е наложеният платеж – 50% от тях искат задължително да видят стоката, преди да платят за нея. 

Какъв е интерсът по полове към онлайн търговията? Ами ето: близо половината от българските мъже са готови да си купят онлайн употребявани стоки, предложени чрез обяви от потребители. При жените пък всяка трета потребителка пазарува стоки втора ръка в мрежата.
Всичко това са данни, обобщени от проучване на Gemius, изготвено по поръчка на водещия сайт за безплатни обяви Prodavalnik.com. Проучването е направено сред 1100 интернет потребители в България на възраст 15-65 години, живеещи в големи, средно големи и по-малки градове.
Тенденцията на повишено търсене на запазени стоки втора употреба е сред водещите причини за популярността на Продавалник – все повече онлайн потребители са готови да продадат личните си вещи онлайн. Мъжете в изследването заявяват, че купуват по обява най-често техника, принадлежности, свързани с хобита и предмети с антикварна и колекционерска стойност. Жените се интересуват повече от изгодни покупки на дрехи, бижута, обувки и аскесоари втора ръка.
Според изследването, Prodavalnik.com е най-популярният сайт за безплатни обяви от общ тип. Потребителите споделят, че там намират голямо разнообразие от стоки на добри цени, които могат да бъдат разгледани бързо и филтрирани по даден признак. Един от всеки трима анкетирани познава и ползва и друга платформа на Allegro Group – Pazaruvaj.com.

Ето и още данни от изследването:

60% от българските потребители са пазарували онлайн, а 99 на сто са наясно с възможността да пазаруват в мрежата.
Интернет се оказва най-популярният източник на потребителска информация за различни продукти. Над 50% от участниците в изследването споделят, че търсят информация за музика, книги, филми, туристически услуги и техника именно в мрежата.
Повече от 70% от участвалите в изследването на Prodavalnik.com изтъкват като основни причини в подкрепа на онлайн пазаруването възможността да спестят време и пари, да направят поръчката по всяко време, да получат доставката у дома, да се сдобият с трудно откриваеми стоки, да участват в промоции и в крайна сметка – да пазаруват на цени, по-ниски от тези, в традиционните магазини.
Българинът е готов да отдели все по-голяма сума за покупки през интернет. За 20 на сто от анкетираните средната цена на покупката е между 26 и 100 лв, а при други 20 на сто сумата се покачва от 101 до 250 лв.

6% от анкетираните купуват продукти през мобилния си телефон, като жените са по-активни в това. Типична честота на закупуване на стоки онлайн чрез мобилен телефон е “няколко пъти в годината”, посочена от един от трима анкетирани. Само 17% се възползват от мобилната онлайн търговия редовно – няколко пъти на месец или по-често. Стойността на покупката, заплатена по този начин, надхвърля 50 лева при ¼ от анкетираните.
Преобладаващата част от анкетираните, които пазаруват онлайн и през мобилни телефони, най-често използват наложен платеж като метод на плащане или малко по-рядко – на платежни услуги.
След всичко това – ще отмрат ли магазините? Кога? Какво ще правят тогава реститутите с по няколко имота, които сега отдават под наем предимно на търговци? Все въпроси, които си струва да коментираме в друга статия 🙂
Впрочем, видяхте ли новите оферти в любимия ви сайт за пазаруване?

Може да харесате още...