Условията за потребителския кредит у нас – вече сравними с тези в ЕС

Когато договорът за потребителски кредит е с неопределен срок, за определянето на годишния процент на разходите се счита, че срокът е едногодишен. Това е една от промените, прието от НС окончателно в Закона за потребителския кредит. 

С измененията се актуализират седем от съществуващите допускания за изчисляване на годишния процент на разходите и се въвеждат нови три. Използваните допускания служат за определяне на някои елементи, включени в общия размер на кредита, но неизвестни или с възможност да бъдат променени в момента на изчисляване на годишния процент на разходите.
Промените правят сравними условията за потребителски кредити в целия ЕС, защото изчисляването на годишния процент на разходите ще се извършва по един и същи начин на територията на цялата Общност. Това улеснява и кредиторите при техните изчисления, които ще бъдат аналогични във всички държави от ЕС, обясняват от пресцентъра на НС.
Очаква се, че направените промени ще допринесат за повишаване на прозрачността при изчисляването на годишния процент на разходите за потребителски кредити и по-добра защита на потребителите.

Може да харесате още...