Петък, 9 ноември, национален траур за Българския Патриарх

Правителството обяви 9 ноември, петък, за ден на национален траур във връзка с кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина. В знак на почит правителството призовава да бъдат отменени планираните масови тържества.

Поклонението пред Патриарха ще бъде ден по-рано – на 8 ноември в столичния катедрален храм „Св. Неделя“, където от 9,00 часа ще бъде отслужена заупокойна литургия от Пловдивския митрополит Николай. Той бе натоварен с отговорността временно да управлява Софийска епархия с речение на Светия Синод от вчера.
В петък в „Св. Александър Невски“ – отново от 9,00 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а от 10,30 часа е и опелото.
Патриарх Максим ще бъде погребан в Троянския манастир в 15,30 часа.
На извънредно заседание на Светия Синод вчера за временно ръководещ Синода бе избран Великотърновският митрополит Григорий. Той ще изпълнява тази функция до избирането на Наместник-председател на Св. Синод, което трябва да се извърши в седемдневен срок от овдовяването на патриаршеския престол.
Патриарх Максим почина след кратко боледуване в Университетска болница „Лозенец” в 03,30 часа на 6 ноември вследствие на сърдечна недостатъчност, е официалното съобщение на Синода.

Може да харесате още...