ЕК кани да се включим в конкурс за социални иновации

Целта на конкурса е да се открият най-добрите решения за социални иновации, чрез които да се помогне на хората да намерят работа или да започнат нови видове работа, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

На трите най-добри предложения ще бъде връчена награда от 20 000 евро през май 2013. През 2014 година ще се проведе второ издание на конкурса.
Идеята за него идва от Диогу Вашконселуш, чието виждане е,  че чрез социалните иновации хората могат да трансформират социалните нужди и предизвикателства в нови технологии и икономически възможности. Този конкурс е посветен на паметта му.
Що е то социална иновация?
Това са нови идеи (продукти, услуги и модели), които едновременно отговарят на социални нужди и създават нови социални отношения или сътрудничества.
Европейската комисия предлага награда за тези, които имат реално въздействие за това все повече хора да започват работата или нови видове работа.
Целевите групи за вашата идея биха могли да включват например безработни или хора в неравностойно положение, млади хора, които търсят работа или желаят  да създадат свой собствен бизнес, възрастни хора и други групи от обществото. Конкурсът може да включва радикални идеи, които да открият нови възможности в настоящите социални предизвикателства, като отключване таланта на хората; създаване на нови пазари; даване на  възможност на хората да стартират успешен нов бизнес.
Конкурсът е отворен за всички, които са  законно установени или пребиваващи в държавите-членки на ЕС или в страни, които имат споразумение за участие в Програмата за конкурентоспособност и иновации. Могат да се изпратят идеи и предложения от всички източници, както и от всички видове организации, включително с организации с идеална цел, или частни компании.
Търсят се нови подходи или идеи, комбинирани по нови начини. Сред критериите още е и потенциала за системна промяна, който включва въздействие (победителят (ите) ще трябва да показват потенциално измеримо въздействие върху подпомаганата целева група, за която е намерена работа или е започната нов вид работа); мащаб (търсят се идеи, които могат да бъдат възпроизведени или разпространени и в друга държава-членка на ЕС или извън него), потенциал за устойчивост (идеи, които могат да бъдат насърчени да продължат да имат значителни положителни последици за подпомагане на целевите групи в продължение на няколко години).
Крайният срок за изпращане на предложенията е 21 декември 2012 година в 11:59:59 централно европейско време (обяд).

Може да харесате още...