Българските власти изпратиха поздравителни писма до американския президент

Барак Обама спечели вота на американския народ и отново ще бъде президент на САЩ.  Българските власти днес изпратиха поздравителни писма. 

Президентът Росен Плeвнелиев написа: “За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя с успеха на изборите за президент на Съединените американски щати. Позволете ми да изразя убеждението си, че през следващия мандат Вие ще продължите да бъдете решителен лидер и убедителен политически мениджър както при решаването на важните за Америка проблеми, така и по отношение на глобалните въпроси и международните отношения. Радвам се, че ще имаме възможността да продължим и доразвием съвместната си работа по време на Вашия втори мандат. В последните две десетилетия отношенията между нашите две страни се превърнаха в трайно приятелство и придобиха характер на стратегическо партньорство.
България цени изключително високо двустранното политическото сътрудничество със САЩ и партньорството в областите на сигурността и отбраната, на борбата с тероризма и международната организирана престъпност и в сферата на икономиката и културата”.
Държавният глава пише още – “Засилването на стабилността, сигурността, просперитетът и демокрацията на територията на Европа, особено на Балканите, е една от основните цели в рамките на нашата политика. Приоритет за нас е подпомагането на процеса на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.
С удовлетворение гледаме на подобряващите се перспективи за разширяване на търговско-икономическите отношения, сътрудничеството в областта на инвестициите в ключови сектори на българската икономика, обменът в областта на младежта, образованието, науката и културата. Критично важно е съдържателното ни сътрудничество в областта на енергетиката и по ключови въпроси на енергийната сигурност и диверсификацията”, се казва още в поздравлението на президента Плевнелиев.
В писмото си президентът Росен Плевнелиев изразява надежда отношенията между двете страни да се задълбочат и чрез по-интензивно развитие на преките връзки между гражданите на двете страни, включително чрез разширяване на възможностите за свободно пътуване.
От своя страна министър председателят Бойко Борисов заяви в поздрава си: „Вярвам, че ще продължите всеотдайно да работите за постигането на поставените от Вас цели за благоденствието и просперитета на американския народ, за укрепването на мира, сигурността и демокрацията в света. През последните няколко години нашите правителства работиха по редица теми от двустранен интерес и с важно международно значение. Вярвам, че споделяте оценката, че отношенията ни непрекъснато се развиват и се надявам, че това успешно сътрудничество ще продължи да укрепва и през следващите години”.
„Бих искал да използвам възможността да отбележа, че българското правителство и аз лично придаваме изключително значение и имаме пълна готовност да работим активно за задълбочаването на всестранното стратегическо партньорство със САЩ. Наш приоритет е проектирането на двустранните отношения върху редица важни регионални въпроси, простиращи се от европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани до положението в Близкия изток и Северна Африка, както и операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан”, допълва Борисов и подчертава, че в областта на търговско-икономическите отношения българската страна ще се фокусира върху сътрудничеството по инфраструктурни и икономически проекти със стратегическо значение. Той изразява убеденост, че двустранният обмен в областта на културата, науката, образованието и социалната сфера ще се задълбочи и ще се развие в интерес на гражданите на двете страни.

Може да харесате още...