Дни на японската култура в пловдивски МОЛ

Културата на Япония ще завладее МОЛ Галерия Пловдив от 10 до 25 ноември. Точно в 12 часа в първия от дните на експозицията с подкрепата на посолството на Япония посетителите ще могат да видят фотоси, запечатали архитектура, традиции и емблематични за Япония места и обичаи.

Пловдивският художник Янко Ненов пък ще представи изложбата с мото Релефи от Япония. Това е една от най-изисканите и единни експозиции на известния майстор на работата с дърво, хартия, бронз и други традиционни и нетрадиционни материали. Няколко пъти в последните години той живее и работи в Япония. От срещата със страната на изгряващото слънце се е родила и фината пластика, върху която е нанесен цветът в тази необикновена изложба. Програмната творба “Това е Япония” – в червен колорит – съчетава всички символи, с които свързваме страната, вплетени една в друга изключително въздействащо – ветрила, чайна церемония, гейша, японски храм, лотос.
Ненов е известен и с творбата си “Яйцето, което напусна земята”, заела място сред работите на 128 автори от цял свят, включени в луксозната антология “Портрет на света”, издадена преди 4 години по идея на Гьоте институт в Торино. Изданието, в което той единствен представя страната ни, е като писмо до бъдещите поколения – какво и как са творили художниците на планетата на ръба между две столетия.

Програмата на дните на японската култура е изпъстрена и с други събития – всеки уикенд ще има истинско потапяне в духа на Япония- представяне на кимона, бойно изкуство с мечове, бонсай и икебана, съобщиха от МОЛ-а.

Арт-мениджърския му екип вече има опит в подобно представяне – със свои експозиции вече са гостували в Мароко, Казахстан, Украйна, Полша, Русия и Армения.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Ekaterina Kostova каза:

    поправено 🙂

  2. Донка Колева каза:

    Моля поправете грешката, в мол “Галерия Пловдив” е описаното…