БГ хоро откри най-известната световна регата

БГ хоро поведе най-известната околосветска регата на планетата “Vendee Globe”, предназначена само за майстори. Заради сложния си маршрут, тя е наречена “Еверест на моретата” и тази година стартът й във френския град Льо Сабл д`Олон дадоха българската танцова формация “Masters Of The Dance” и музикалната група “Art Masters Band”. 

В присъствието на знаменитости от Холивуд и звезди на френското кино родните артисти плениха публиката и участниците в околосветската надпревара. Всички настръхнаха, когато младата певица Антоанина с цяло гърло запя космическата песен “Излел е Дельо хайдутин”, разказаха очевидци.
Музикантите и танцьорите от популярната формация са представили пред публиката песни и танци от различни фолклорни области на България, както и стилизиран фолклор. Капитаните, екипажите и почитателите на яхтения спорт са били впечатлени от бляскавото шоу, а собственикът на
световната марка “Hugo Boss”, който е бил сред специалните гости на форума, лично поздравил
българите.
Състезанието “Vendee Globe” се провежда за първи път през 1989 г. Идеята е на френския спортист Филип Жанто, който решава да провери какво е усещането да обиколиш света с платноходка без прекъсване. Маршрутът на регатата е с дължина 45 000 км., продължава 3 месеца и е истинско предизвикателство. Началото и финалът й са в Льо Сабл д`Олон – столица на регион Вандея, откъдето идва и названието на околосветското състезание.
След старта участниците се отправят към Бискайския залив през Атлантическия океан на юг. После заобикалят трите велики носа – Добра надежда, Люин и Хорн, за да навлязат отново в Атлантическия океан и да финишират обратно във Франция, затваряйки кръга на “синята планета”.
За участие тази година са регистрирани 20 капитани, но колко от тях ще финишират, никога  не е ясно. Преобладава френското участие, но има и представители от Испания, Швейцария, Великобритания и Италия. Сред участниците има и жена –  англичанката Саманта Дейвис, която  даде заявка, че ще стане първата жена-победител в състезанието. Ако питате който и да е яхтсмен, обаче, всеки завършил е победител независимо от мястото му в класирането.
Яхтите ще се отправят на околосветско пътешествие на 10 ноември по обяд. Почитателите на надпреварата ще имат възможността да следят в официалния сайт на “Vendee Globe” къде се намират любимците им, които ще разказват на живо пред камерите преживелиците си.

Може да харесате още...